Etkileşimli kitap okuma etkinliklerinin çocukların erken okuryazarlık becerilerine etkisi
The effect of interactive book reading activities on early literacy
- Tez No: 1020028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YÜZBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken okuryazarlık, Early literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kto Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Meltem ÖZDEMİR Etkileşimli Kitap Okuma Etkinliklerinin Çocukların Erken Okuryazarlık Becerilerine Etkisi Yüksek Lisans Tezi Konya,2026 Bu araştırmada, 60–71 ay aralığındaki okul öncesi çocuklara uygulanan etkileşimli kitap okuma etkinliklerinin çocukların erken okuryazarlık becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini bir ilkokula bağlı anasınıfında öğrenim gören toplam 52 çocuk oluşturmuş; çocuklar deney (n = 25) ve kontrol (n = 27) gruplarına ayrılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çocukların erken okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla Erken Okuryazarlık Testi (EROT) kullanılmıştır. Deney grubuna sekiz hafta boyunca, haftada üç oturum şeklinde yapılandırılmış etkileşimli kitap okuma etkinlikleri uygulanmış, kontrol grubu ise sadece mevcut okul öncesi eğitim programına devam etmiştir. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki gruba ön test ve son test uygulanmış; deney grubuna ayrıca uygulamanın kalıcılığını incelemek amacıyla izleme testi yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, deney ve kontrol gruplarının uygulama öncesinde benzer düzeylerde olduğunu göstermiştir. Uygulama sonrasında deney grubunun erken okuryazarlık puanlarında anlamlı bir artış gözlenirken, izleme ölçümlerinde bu kazanımların sürdürülebilirlik gösterdiği ve kalıcı olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise erken okuryazarlık becerilerine ilişkin anlamlı bir değişim görülmemiştir. Sonuç olarak, etkileşimli kitap okuma etkinliklerinin okul öncesi dönemde çocukların erken okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesinde ve desteklenmesinde etkili olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler Etkileşimli Kitap Okuma, Erken Okuryazarlık, Okul Öncesi, Okuryazarlık Becerileri, Dil Gelişimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Meltem ÖZDEMİR The Effect of Interactive Book Reading Activities on Early Literacy Master's Thesis Konya, 2026 This study aimed to investigate the effects of interactive book reading activities applied to preschool children aged 60–71 months on their early literacy skills. The research was conducted using a quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group. The sample of the study consisted of 52 children attending a kindergarten affiliated with a primary school; the children were divided into experimental (n = 25) and control (n = 27) groups. The Early Literacy Test (EROT) was used in the study as a data collection tool to assess children's early literacy levels. The experimental group participated in structured interactive book-reading activities three times a week for eight weeks, while the control group continued with the existing preschool education program. Pre- and post-tests were administered to both groups before and after the intervention; the experimental group also underwent a follow-up test to assess the sustainability of the intervention. Translated with DeepL.com (free version)The obtained data were evaluated using statistical analysis methods. Findings indicated that the experimental and control groups were at similar levels prior to the implementation. Following the intervention, a significant increase was observed in the early literacy scores of the experimental group, and it was determined that these gains remained sustainable and permanent in the follow-up measurements. In the control group, no significant change was observed regarding early literacy skills. In conclusion, it was determined that interactive book reading activities are effective in developing and supporting the early literacy skills of children in the preschool period. Keywords Interactive Book Reading, Early Literacy, Preschool, Literacy Skills, Language Development