Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde olumlu çocukluk yaşantıları ile sınav kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediating role of psychological resilience in the relationship between positive childhood experiences and test anxiety among students preparing for the university entrance examination
  1. Tez No: 1021685
  2. Yazar: İREM ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY AKINCI, DOÇ. DR. MAKBULE KALI SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, Sınav kaygısı, Üniversite giriş sınavları, Resilience, Test anxiety, University entrance examinations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde olumlu çocukluk yaşantıları ile sınav kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolünü incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girecek 567 aday oluşturmaktadır. Veriler çevrim içi olarak uygulanan kişisel bilgi formu, Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Westside Sınav Kaygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22 ve PROCESS Macro (Hayes Model 4) kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların olumlu çocukluk yaşantıları, psikolojik sağlamlık ve sınav kaygısı düzeylerinin demografik değişkenlere göre incelenmesinde Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi; değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda psikolojik sağlamlığın aracılık rolü PROCESS Macro kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre olumlu çocukluk yaşantıları ile psikolojik sağlamlık arasında pozitif yönde, psikolojik sağlamlık ile sınav kaygısı arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Ayrıca olumlu çocukluk yaşantıları ile sınav kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın tam aracı rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mediating role of psychological resilience in the relationship between positive childhood experiences and test anxiety among students preparing for the university entrance examination. The study employed a correlational research design. The sample consisted of 567 students who were preparing to take the 2026 Higher Education Institutions Examination (YKS) in Türkiye. The data were collected online using the Personal Information Form, the Positive Childhood Experiences Scale, the Brief Resilience Scale, and the Westside Test Anxiety Scale. The collected data were analyzed using SPSS 22 and PROCESS Macro (Model 4). Independent Samples t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were conducted to examine differences in positive childhood experiences, psychological resilience, and test anxiety according to demographic variables, while Pearson Product-Moment Correlation Analysis was performed to investigate the relationships among the variables. In line with the main purpose of the study, the mediating role of psychological resilience was tested using PROCESS Macro. The findings revealed a significant positive relationship between positive childhood experiences and psychological resilience and a significant negative relationship between psychological resilience and test anxiety. Furthermore, psychological resilience was found to have a full mediating role in the relationship between positive childhood experiences and test anxiety.