Eş zamanlı mühendislik yaklaşımının tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerindeki rolü ve uygulaması
The Role and application of concurrent engineering approach in a new product design and product development stages
- Tez No: 120485
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eş Zamanlı Mühendislik, Çapraz Fonksiyonel Ekipler, Ürün Geliştirme, Takım Tasarımı. *^*, Concurrent Engineering, Cross-Functional Teams, Product Development, Team Design
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu çalışma, yeni bir ürünün tasarımı ile ürün geliştirme sürecinde maliyetleri azaltan, kaliteyi artıran ve pazara sunuş süresini kısaltan Eşzamanlı Mühendislik (EM) yaklaşımının uygulanmasını incelemektedir. Yirmi birinci yüzyılın hızla gelişen pazarında ve zorlaşan rekabet ortamında işletmelerin devamını ve gelişimini sağlayabilmesi, fonksiyonlarını daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmesi ile sağlanabilmektedir. Bunun yanında iletişim ve enformasyon teknolojisindeki gelişmeler, toplam kalite yönetimi anlayışının yerleşmesi ve diğer hızlı değişimler, işletmeleri yeni ürün geliştirme yaklaşımlarını uygulamak zorunda bırakmıştır. Bu sebeple, tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerinde işletmelerin hız, düşük maliyet ve yüksek kalite hedeflerine ulaştıran EM yaklaşımı, yıllar geçtikçe daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. EM yaklaşımı, işletmelerin kaynaklarını ve onun tasarım, geliştirme, üretim, pazarlama, finans, satış ve servislerdeki tecrübesini, temel fonksiyonel birim temsilcilerinden oluşan çapraz fonksiyonel ekipler aracılığı ile, tasarım sürecinde mümkün olduğunca erken bir araya getirerek, kusursuz yeni ürünler tasarlamak için uğraşır. EM çalışmalarının detaylı bir anlatımı yanında, kullanılan teknikler ve örnek uygulamalara da bu çalışmada yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines Concurrent Engineering (CE) approach which shortens lead times, raises quality and lowers costs, used in a new product design and development stages. In the rapidly growing market structure and the rising tension of competition in XXI. century, standing and growing of companies can be obtained by executing their functions effectively and efficiently. In addition, innovations in communication and information technologies, becoming widespread of total quality management (TQM) and the other changings, force companies to use new product development approaches. Therefore, CE approach that helps the companies to get their low cost, less time and high quality aims, is widely used in the last years. CE approach makes it possible to utilise the company's experience and the resources on design development, production and marketing activities via a“cross functional team”, formed with people from main functional departments, at the possible earliest stage to design perfect new products. This study contains explanation of CE in detail with adding the techniques used in CE activities and CE applications in Turkish Companies.