Kimya eğitiminde genel olarak kavram yanılgılarının incelenmesi ve öneriler
An general investigation of misconceptions in chemistry education and suggestions
  1. Tez No: 130992
  2. Yazar: MURAT DİRLİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİNE ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Ön Kavram, Alternatif Kavram, Kavram Öğretimi, Kavram Değiştirme, Öğrenme Teorileri, Yapısalcı Öğretim, Misconception, Pre-conception, Alternative Conception, Teaching Concept, Changing the Concept, Learning Theories, Structuralist Teaching
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE GENEL OLARAK KAVRAM YANILGILARININ İNCELENMESİ VE ÖNERİLER Murat DİRLİK OZ Bu çalışmada, kimya dersinde gözlenen kavram yanılgılarını saptamak, yanılgıya yol açan nedenleri tespit etmek ve kavram yanılgılarının giderilmesi için öneriler sunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmada literatürde yer alan kimya dersinde gözlenen kavram yanılgıları ele alınmıştır. Kavramlar anlamlı bir şekilde öğrenilmemişse veya zihinde oluşumu gerçek anlamından farklı ise öğrencide kavram yanılgısı gözlenmektedir. Kavramlar öğrenilirken, uygulamaların yeterli düzeyde olmadığı durumlarda, öğrenciler ezbere yönelmektedirler. Ezberlenen bilgi ise anlamlı olmadığı için kavramlar yanlış yerde veya yanlış şekillerde kullanılmaktadır. Bu nedenle Kimya Eğitimi alanında öğrencilerin, kimya kavramlarını öğrenirken ortaya çıkan kavram yanılgıları ve karşılaşılan kavramlar ile ilgili zorlukların saptanmasına ilişkin bilimsel çalışmalarda bir artış gözlenmektedir. Yapılan çalışmalarda, kavram yanılgılarının giderilmesinde kullanılan yöntemler ile; eskiden var olan bir bilginin yeniden yapılandırılması söz konusudur ancak, bu yanılgıların hemen sona ermediği ve çeşitli kavram yanılgıları şeklinde devam ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
An General Investigation of Misconceptions in Chemistry Education and Suggestions Murat DİRLİK ABSTRACT This study aims at introducing propositions to identify misconceptions observed in chemistry courses, to detect their reasons and to eliminate these misconceptions. In a chemistry course which is defined in the literature misconceptions are studied. If concepts are not learned in a meaningful way or if their formation in the mind is different from the real meaning, students are observed to have misconceptions. While learning the concepts, if there I no sufficient practice, students tent to memorize. Since memorized knowledge is not meaningful, concepts are misplaced or misused. Due to these failures, in the field of Chemistry Education there has been an increase in the scientific studies related to misconceptions occurring at the learning stage and identifying the difficulties students have in the formation of there concepts. It is true that an out - of - date knowledge can be restructuralized with the help of methods which are used to eliminate misconceptions. Bat in the relevant studies it is confirmed that these misconceptions do not end immediately and they do, in fact, prevail as variety of misconceptions.