Üniversite gençliğinin iş seçimi probleminde analitik hiyerarşi süreci
Analytical hierarchy process in problem of selecting a job for the young people who has graduated an university
- Tez No: 133307
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Üniversite gençliği, karar verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN İŞ SEÇİMİ PROBLEMİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (Yüksek Lisans Tezi) Tülay ALPOĞLU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül, 2003 ÖZET Bu araştırmada, üniversite mezunu gençlerin iş seçimi problemi üzerinde durulmuş ve bu probleme, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi ile çözüm aranmıştır. Karar vericiler için önemli konularda karar vermek kolay değildir. Karar aşamasında birtakım sezgiler ön plana çıkabilir. Bu problemler için AHS yöntemi, sezgisel-nitel faktörleri içeren çözümler bulmada tutarlı sonuçlar vermektedir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; araştırmanın amacı ve bu konu ile ilgili önceki çalışmalar verilmiştir. İkinci bölümde; AHS' nin teorik temelleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; Üniversite gençliğinin iş bulma problemi üzerinde durulmuş ve bu problemle ilgili bir uygulama verilmiştir. Dördüncü bölümde ise; elde edilen sonuçlar ve yorumları birlikte verilmiştir. Bilim Kodu : 212
Özet (Çeviri)
ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS IN PROBLEM OF SELECTING A JOB FOR THE YOUNG PEOPLE WHO HAS GRADUATED AN UNIVERSITY (Master Thesis) Tülay ALPO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September, 2003 ABSTRACT In this study, it has been emphaisized the job selection problem of university- graduated youngs and for this problem it has been applied the Analytical Hierarchy Process (AHP) method which is used for decision making method, has multiple criteria. It's not easy for decision makers to decide on important subjects. In the decision process some senses can emerge. The AHP method produces consistent results to find solutions including heuristic-qualitative factors for the problems. This study has four chapters: In chapter one; the objective of study and the overwiew of related studies are given. In chapter two; theorical basics of the AHP is given. In chapter three, it has been emphasized the problem of having a job for the youth of university and it is given an implemantion. In chapter four; the results obtained and their interpretations are also given together. Science Code : 212 Key Words : Youth of university, decision making, Analytical Hierarchy Process Page Number : 86 Adviser : Prof. Dr. Hasan Bal