Fen bilgisi eğitimi 3. sınıf öğrencilerinin gen klonlama konusunu öğrenmelerine poster sunumu etkinliğinin etkisi
The Effect of poster presentation activity on science education 3rd grade students' learning gene cloning
- Tez No: 133721
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Poster Sunumu, Biyoloji Eğitimi, Biyoteknoloji Eğitimi, Poster Presentation, Biology Education, Biotechnology Education
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
FEN BİLGİSİ EĞİTİMİ 3. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GEN KLONLAMA KONUSUNU ÖĞRENMELERİNE POSTER SUNUMU ETKİNLİĞİNİN ETKİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Nilay KESKİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2003 ÖZET Biyoloji eğitimi ile ilgili Türkiye' de yapılan araştırmalar incelendiğinde, çağdaş eğitim sistemlerinin aksine öğretmen merkezli öğretim yöntemlerinin eğitim sistemine hakim olduğu görülmektedir. Bu tip öğretim yöntemleri ise, öğrencilerin biyoloji derslerine olan ilgilerini artırmada, anlamlı öğrenmelerinin gerçekleştirilmesinde ve günümüz bilgi toplumlarının gerektirdiği bireylerin yetiştirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Ayrıca son yıllarda, genetik mühendisliği ve biyoteknoloji konulan laboratuvarların dışına çıkarak, çeşitli alanlarda (tedavi yöntemleri, aşılar ve besinlerle) hayatımıza girmeye başlamıştır. Ancak, bu uygulamaların yararlan, riskleri ve ahlaki yönleri ile ilgili gerçekleştirilen tartışmalar, eğitim sistemimizde öğrencilerin genetik mühendisliği ve biyoteknoloji ile ilgili temel konulan daha etkili bir şekilde öğrenmesini sağlayacak çağdaş yaklaşımları gerektirmektedir. Bu nedenle bu araştırmada, Biyoloji lise 3. sınıf öğretim programında yer alan“gen klonlama”konusunun öğretilmesinde geleneksel öğretim yaklaşımına bir alternatif olarak“poster sunumu”etkinliği kullanılmış ve düz anlatım yöntemiyle karşılaştırılarak, bu etkinliğin öğrenmeye etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.11 Araştırmanın örneklemini 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Bölümü 3. sınıfında öğrenim görmekte olan 68 I. Öğretim ile 63 H Öğretim olmak üzere toplam 131 öğrenci oluşturmuştur. Poster sunumu etkinliğinin öğrenmeye etkisinin ortaya çıkarılabilmesi için, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi ve Gen Klonlama Basan Testidir. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler, SPSS paket programında bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar için t-testi ve ANCOVA kullanılarak test edilmiştir. Sonuçta, gen klonlama konusunu poster sunumu etkinliği ile işleyen deney grubu öğrencilerinin, gen klonlama konusunu düz anlatım yöntemiyle işleyen kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı oldukları ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill THE EFFECT OF POSTER PRESENTATION ACTIVITY ON SCIENCE EDUCATION 3rd GRADE STUDENTS' LEARNING GENE CLONING (M.Sc. Thesis) Nilay KESKİN GAZI UNIVERSITY EDUCATION SCIENCES INSTITUTE June 2003 ABSTRACT When the researches done about biology education in Turkey were investigated; it was being seen that teacher-centred teaching techniques-as oppose to contemporary education systems- dominated over education systems. This kind of education systems have been inadequate in enhancing students' interests toward biology, in realising the meaningful learning's and in educating individuals that today's informational societies required. However, in recent years, genetic engineering and biotechnology subjects start to exist in our life in various areas (treatment techniques, vaccinations and foods) with going outside of laboratories. Yet; the discussions which were executed about from the point of view of benefits, risks, and ethic aspects of these applications have required contemporary approaches that will make students understand the main subjects about genetic engineering and biotechnology more effectively. Thus, in this research; poster presentation activity was used as an alternative for traditional teaching approach on teaching“gene cloning”subject that takes places in Biology high school 3rd grade educating programme, and it has been aimed to reveal the effect of this activity on learning by comparison with narrating. Research sample have consisted of 131 students who have been educated in Gazi Faculty of Education, Science Education Department in 2001-2002 educationIV term., and those students consisted of 68 1st Education and 63 2nd Education students. Experimental design with pretest-posttest control group has been used in order to reveal the effect of poster presentation activity over learning. Data collecting tools that were used in research are Test of Logical Thinking and Gene Cloning Achievement Test. Data that were obtained from collecting data tools were analysed by using t- test for independent groups, t-test for dependent groups and ANCOVA in SPSS package programme. As a conclusion, it was revealed that experimental group students who perform gene cloning subject with poster presentation were more successful than control groups who perform gene cloning subject with narrating technique.