Güreş eğitim merkezindeki sporcu öğrenciler ile devlet okullarındaki sporcu öğrencilerin problem ve beklentilerinin belirlenmesi
Comparison and analyse expectations and problems between government schools and wrestling education centers athletes
- Tez No: 138156
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZBAY GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş Eğitim Merkezi, Devlet Okulu, Problem, Beklenti, Sporcu Öğrenci
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 383
Özet
-297- OZET Bu araştırmada Güreş eğitim merkezindeki sporcu öğrenciler ile ayni illerdeki devlet okullarındaki sporcu öğrencilerin problem ve beklentileri belirlenerek bu problem ve beklentilerin okul türlerine, ailelerin mesleğine ve öğrenim durumlarına, okul başarılarına ve sporcu öğrencilerin kişisel bilgilerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı karşılaştınlmıştır. Araştırmanın evreni, 22 ilde 2000-2001 eğîtim-öğretim yılı bahar yarıyılında güreş eğitim merkezilerinde öğrenim gören 541 erkek sporcu öğrenciler ve tüm illerdeki devlet okullarında öğrenim gören sporcu öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada tabakalı orantılı tesadüfi örneklem yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde tek yönlü varyans analizi, t testi, kikare testi ve scheffe testi uygulanmıştır. Araştırmada iki envanter kullanılmış olup geçerlilik ve güvenilirlikleri ayrı ayrı yapılmıştır.“Sporcu Öğrenci Problem Tarama Envanteri-D ve G”, GEM için 14 problem alanı 104 problem maddesinden, devlet okulu için ise 13 problem alam 91 problem maddesinden oluşmaktadır.“Sporcu Öğrenci Beklenti Belirleme Envanteri-D ve G”ise 14 beklenti alanı ve 70 beklenti maddesinden,“ Kişisel Bilgi Formu”(GEM 26 soru, Devlet okulu 24 soru),“Branşlara Göre Sporcu Öğrenci Sayısı ve Eğitim Durum Formu”n dan oluşmuştur. Envanterler ve kişisel bilgi formu örneklem olarak belirlenen 1082 sporcu öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Güreş eğitim merkezlerindeki sporcu öğrencilerin Problem Tarama Envanteri- G'den elde edilen puanların sayısal dağılımlarına göre problem alanları sıralamasında: basınla, evle, maddi ve eğitim-öğretimle ilgili durumun öncelikli olduğu görülmektedir. Bu tespit basının, ailenin, okulun, gelecek kaygısının ve ekonomik koşulların diğer problem alanlarına göre güreşçi öğrencinin yaşamında ne kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Devlet okullarındaki sporcu öğrencilerin Problem Tarama Envanteri-D'den elde edilen puanların sayısal dağılımlarına göre problem alanları sıralamasında: eğitim-öğretim, maddi, yönetim, sağlıkla ilgili problemlerin diğer problemlere göre daha öncelikli olduğu belirlenmiştir.-298- Sporcu öğrencilerin eğitim-öğretimin kaliteli olmasını, gelecek endişesi taşımamalarını, yönetici- sporcu diyalogunun daha mükemmel olmalarını istemektedirler. Ayrıca Sporcu Öğrenci Beklenti Belirleme Envanteri-D ve G'den elde edilen puanların sayısal dağılımlarına göre araştırmaya katılan sporcu öğrencilerin beklenti alanları öncelik sıralamasına göre şöyle tespit edilmiştir. Güreş eğitim merkezlerindeki sporcu öğrencilere göre: Antrenör ile ilgili beklenti, Aileden beklenti, Maddi beklenti, öğretmenlerle ilgili beklenti, Kulüplerle ilgili beklenti ve Arkadaşlarla ilgili beklentidir. Devlet okullarındaki öğrencilere göre ise; Okul ve yöneticilerle ilgili beklenti, Maddi beklenti, öğretmenlerle ilgili beklenti, Medya ile ilgili beklenti, Gelecek ile ilgili beklenti, Federasyonla ilgili beklentidir. Genellikle sporcu öğrencilerin, antrenör, okul ve federasyonla ilgili beklentileri göstermektedir ki, karşılaştıkları zorluklan kurumların aşabileceğini ve bu problemlerin çözümüne yönelik beklentilerin öncelik taşıdığı görülmektedir. Sporcu öğrencilere verilecek spor ve eğitim hizmetlerinden eğitim ve öğretim faaliyetleri belirlenirken, değişen şartlar ve yeni gelişmelere paralel olarak sporcu öğrencilerin problem ve beklentilerinin neler olduğunun belirlenmesi başarıda oldukça önem arz etmektedir. Elde edilen bulgu, sonuç ve öneriler birleştirilerek sporcu öğrencilere götürülecek hizmetlere yön verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
-299- SUMMARY In this research study, the problems and the expectations of the students receiving education in wrestling training centers (WTC) and the sports students receiving education within the state schools are determined and such problems and expectations are compared regarding the differentiation according to the types of the schools, the occupations of the families and their educational status, the success within the schools and the personal information of the sports students. The population of this research is composed of 541 male sports students educating in that received wrestling education centers during 2000-2001 academic year spring semester within 22 provinces and from the sports students receiving education in the state schools within all provinces. The method of categorized proportional random sampling is used within this research. The single aspect variance analysis, t-test, q-square test and scheffe test are applied during the statistical analysis of the obtained data. Two inventories are used within the research study and their validity and reliability measures are performed separately.“The Sports Student Problem Surveillance Inventory-D and G”is composed of 104 articles for problems within 14 fields of problem for WTC* and of 91 articles for problems within 13 fields of problem for State schools. The“Sports Student Expectation Determination Form”is composed of 70 articles for expectations within 14 fields of expectation, of the“Personal Information Form”(26 questions for WTC* and 24 questions for State schools) and the“Number of Sports students According to the Branches and the Education Status Form”. The inventories and the personal information forms had been applied to the 1082 sport student, which had been determined as the sample group. The findings achieved as a result of the research could be briefly summarized as follows: In the wrestling training centers, according to the numerical distribution of the grades obtained from the Sports Student Problem Surveillance Inventory-G, the order of problematic fields are displayed within the content of our study. Within this concept, the status-300- related with the media, home, finance and education seem to have priorities. This determination reveals the importance of the issues such as media, family, school, the future worries and economical conditions in a wrestler student when compared to other problematic fields. Within the study performed among the sports students in the state schools, according to Problem Determination Inventory-D, the order of the problematic fields had been determined to be as education, finance, management and problems related with health and these problems seem to have priorities when compared to other fields. The sports students demand education with high quality, not to have any worries regarding future and the improvement of the sportsman-manager dialog. Also, according to the numerical distribution of the grades obtained from the“Sports Student Expectation Determination Form-D and G”, the fields of expectation of the sports students in accordance with the priority order had been determined to be as follows. According to the sports students in Wrestlign Treaning Centers: Expectation connected with the trainer, Expectations from the family, Financial expectations, Expectation connected with the instructors, Expectation connected with the clubs, Expectation connected with the friends, According to the students from the State schools, the expectations are as follows: Expectation connected with the School and the directors, Financial expectations, Expectation connected with the instructors, Expectation connected with the media, Expectation connected with the future, Expectation connected with the Federation. The expectations of the sports students connected with the trainer, school and federation reveals that, the students have the belief that the associations and institutions could overcome the encountered difficulties and the priority of the expectations are directed against the resolution of such problems. The changing conditions and the encountered variations at the educational activities within the sport and education services to be granted to the sports students and the determination of the problems and expectations of the sports students parallel with new innovations are very important in achieving success. TrJB.TOKrn-'^ra m m W!X- r ? ?