Ankara ili koyun yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yapısı ve işletmelerin hayvansal ürün maliyetleri üzerine bir araştırma
A study on the socio-economic structure and livestock products cost of the sheep breeding enterprises in Ankara province
- Tez No: 138214
- Danışmanlar: PROF. DR. SADİ ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Koyun Yetiştiriciliği, Maliyet, Hayvansal Ürün, Ankara, Sosyo-Ekonomik Yapı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ankara İli Koyun Yetiştiriciliğinin Sosyo-Ekonomik Yapısı ve İşletmelerin hayvansal örfin maliyetleri üzerine bir araştırma. Bu araştırmada, Ankara ilinde faaliyet gösteren koyunculuk işletmelerinin ekonomik analizini yapılarak, işletmelerde karlılık ve verimliliği etkileyen faktörler tespit edilmeye ve il bazında koyun yetiştiriciliği yapan işletmelerinin kaynak kullanımında etkinliğini artırmak ve karlılık ve verimliliğini yükseltmek için alınabilecek önlemler saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın materyalini; ildeki koyun yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilçeler arasından tabakalı rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 28 adet işletmeden, anket yoluyla sağlanan 2002 yılma ait veriler oluşturmaktadır. İşletmeler tüm il bazında genel bir değerlendirmeye olanak sağlayacak şekilde ele alınmış ve işletme ölçekleri itibariyle oluşturulan gruplar halinde incelenmiştir. 200 başa kadar damızlık koyuna sahip işletmeler küçük ölçekli, 200 baş üzeri damızlık koyuna sahip işletmeler büyük ölçekli olarak tanımlanmıştır. Yapılan sosyo-ekonomik araştırma sonucuna göre işletmelerdeki ortalama nüfus 4,57 kişidir. Bunun %46,83'ünü erkekler oluşturmaktadır. Aile işgücü varlığı 3,18 erkek işgücü birimi(EİB) olarak hesaplanmıştır. Koyun yetiştiriciliğinde kullanılan girdi unsurlarının toplam girdi içerisindeki paylan incelendiğinde; işçiliğin %33,1; yem'in %11,5; veteriner hekim ve ilaç giderlerinin %5; amortisman masraflarının %4,3; bakım-onarım masraflarının %3,7 ve diğer masraf unsurları %10,7 olduğu tespit edilmiştir. Büyük ölçekli işletmelerin masraf/hasıla oram il ortalamasının yüzde 58,02 üzerinde, küçük ölçekli işletmelerde yüzde 23,46 altında kaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
A Study on the Socio-Economic Structure and Livestock Products Cost of the Sheep Breeding Enterprises in Ankara Province. This MSc study aimed to evaluate the economic analysis of me sheep breeding enterprises mat showing activitiy in Ankara province, within determining the factors that effect the probitability and productivity and to provide optimum resource usage in sheep breeding enterprises at city base and to defect the precautions in order to increase the productivity and probitability. The data used in the present study were surveyed from 28 unit enterprises within among the sheep breeding enterprises at the city randomly layer sampling method in 2002 years. As enterprises were evaluated at all city level also examined according to the groups consisting enterprises scales. The enterprises were groupped in accordance to their sizes named small sized (200 animal for breeding sheeps or less), and big sized (200 animal for breeding sheeps over). According to the socio-economical survey results, mean population was 4,57 person of which were %46,83 male. Family manpower were calculated to be 3,18 male power (MPU). As the input components used at the sheep breeding enterprises percentage at the total input were examined; lobar %33,1, feed %11,5, veterinary services and drug- vaccine costs %5, amortizaton costs %4,3, maintenance-reparation costs %3,7 and the other components were %10,7. At the big sized enterprises output/input range were detected %58,02 above the city average and in small sized enterprises were detected %23,46 under the city average. Key Words; Sheep breeding, cost, livestock product, Ankara, socio-economic structure.