Serebral palsili olgularımızın epidemiyolojik özellikleri
  1. Tez No: 138687
  2. Yazar: FATMA FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, epidemiyoloji, etyoloji. 61, Cerebral palsy, epidemiology, etiology. 63
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET SP'li olgularımızın epidemiyolojik özelliklerini sunmak ve diğer epidemiyolojik çalışmalarla karşılaştırmak amacıyla, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğimize başvuran 130 SP'li hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, anne yaşı, anne mesleği, baba yaşı, baba mesleği, kardeş sayısı, sosyal güvence, etiyolojik faktör, klinik sınıflandırılması ve eşlik eden problemler gibi epidemiyolojik özellikleri incelendi ve dağılımı yapıldı. 130 SP'li çocuğun yaş ortalaması 51.05±36.06 (9-168) ay olup erkek/kız oranı 1.54 idi. Annelerin yaş ortalaması 30.54±7.23 yıl, babaların yaş ortalaması 34.58±7.81 yıl idi. Ailelerin %24.6'sında değişik derecelerde akrabalık vardı. Aile yapısı %76.2'sinde çekirdek aile, %23.8'inde ataerkil aile idi. %60.8'i kent, %13.8'i ilçe, %25.4'ü köyde oturmaktaydı. Annelerin %57.7'si ilkokul, %9.2'si orta, %13.8'i lise, %3.1'i yüksek öğrenimli iken %16.2'si okur-yazar değildi. Babaların %39.2'si ilkokul, %16.9'u orta, %23.8'i lise, %15.4'ü yüksek öğrenimli olup %4.6'sı okur-yazar değildi. Annelerin büyük çoğunluğu %96.9'u ev kadını idi. Gelir düzeyleri %50'sinde kötü, %24.6'sında orta, %25.4'ünde iyi düzeydeydi, %98.5'i sosyal güvenceye sahiptiler. SP'li çocuğun bakımını büyük oranda anne üstlenmişti (%76.9). Olgularımızın %76.9'u (100) spastik, %11.5'i (15) diskinetik, %3.8'i (5) hipotonik, %7.7'si (10) mikst tipte idi. Spastik olgularımızda kuadripleji en sık (%34.6) görülürken, dipleji (%31.5) onu takip ediyordu. Etiyolojik faktörlerden %44.6'sı prenatal, %72.3'ü natal, %36.9'u postnatal idi. Vakaların %10'unda herhangi bir neden bulunamazken %53.8 olguda birden fazla etiyolojik faktör vardı. Natal nedenler içinde en fazla asfiksi vardı ve onu düşük doğum ağırlığı takip ediyordu. Vakalarımızın çoğuna eşlik eden ilave problemler vardı. Epilepsi %36.1, mental retardasyon %35.4, göz ile ilgili problemler %45.4, işitme kaybı %1 1.5 oranında izlendi. Sonuçlar SP gelişiminin toplumun sosyoekonomik ve sosyokültürel gelişiminin göstergesi olarak ortaya çıktığını göstermiştir. Bu ailelerin eğitimsel ve finansal yönden kısıtlı olanaklara sahip oldukları, çeşitli gereksinimleri olduğu belirlenmiştir. Toplum düzeyinde eğitim yaygınlaştırılmalı, anne ve çocuğa daha iyi ve modern bakım sağlanmalı, rehabilitasyona yönelik eğitim programlan geliştirilmelidir. 60Çalışma sonunda, olgularımızın epidemiyolojik özelliklerinin diğer çalışmalardakilerle bazı farklılıklar gösterdiği ve etiyolojik faktörlerden bazılannın önlenebilir faktörler olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY One hundred thirty patients with cerebral palsy (CP), admitted to Inonu University, Medical Faculty, Department of PM&R, were included in this study. The aim was to present the epidemiological characteristics of our patients and to compare these data with other epidemiological studies. The epidemiological characteristics of the patients such as age, gender, parents' age and occupation, number of brothers and sisters, social security, etiologic factors, clinical classifications and accompanying problems were dealt with, and their distributions were done. The mean age of children included in the study was 51.05±36.06 (9-168) months and male: female ratio was 1.54/1. Mean age of the parents were 30.54±7.23 for mothers, and 34.58±7.81 years for fathers. 24.6% of the parents had blood relations of various degree between them. Structural evaluation of the families revealed 76.2% as core family, while 23.8% as male dominant families, 23.8% as large family. Evaluation of the dwelling characteristics revealed that 60.8% of the families have been living in cities, 13.8% in town, 25.4% in village. While 57.7% of the mothers had primary school, 9.2% had secondary school, 13.8% had high school and 3.1% had university/college education, 16.2% were illiterate. Among the fathers, 39.2% had primary school, 16.9% had secondary school, 23.8% had high school, 15.4% had university/college education, while 4.6% were illiterate. Great majority of the mothers (96.9%) were house-maids. Level of income was found to be low in 50%, moderate in 24.6% and good in 25.4%. Only 98.5% of the patients and their families had social security. In 76.9% of the families, mother had most of the responsibility to look after the child with CP. In our sample group of patients, 76.9% were spastic, 1 1.5% were dyskinetic, 3.8% were hypotonic, 7.7% were mixed type. Quadriplegia constituted the predominant group in patients with spastic (34.6%), followed by spastic diplegia (31.5%). The etiological factors were prenatal in 44.6% of cases, natal in 72.3% of cases and postnatal in 36.9% cases. More than one etiological factor were observed in 53.8% of cases while, in 10% cases, no apparent cause could be found. Accompanying 62problems were present in a majority of cases. Mental retardation was present in 35.4%, epilepsy in 36. 1%, a visual defect in 45.4% and impaired hearing in 1 1.5% of the cases. The results of the study suggested that development of CP emerged as an indicator of sociocultural development. It was established that these families had educational and financial limitations. Education has to be generalized among the society, a better and more modern care has to be provided for the mother and the child, and educational programs for rehabilitation have to be developed. At the end of this study, it was found that the epidemiological characteristics of our patients included some differences compared with the other studies, and some of the etiologic factors are preventable.