Bolu ili ilköğretim okullarındaki müzik öğretmenlerinin müzik alanında yetenekli öğrencilerini anadolu güzel sanatları liseleri müzik bölümlerine yönlendirme durumlarının değerlendirilmesi
The Evaluation of the situation of music teachers'orientation of their students who are at the primary schools in Bolu and capable of music to the anatolian high school of fine arts
- Tez No: 144136
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADIK YÖNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Müzik Yeteneği, Music Teacher, Anatolian High School of Fine Arts, Music Competence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET BOLU ILI İLKÖĞRETİM OKULLARINDAKİ MUZIK ÖĞRETMENLERİNİN MÜZİK ALANINDA YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİNİ ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ MÜZİK BÖLÜMLERİNE YÖNLENDİRME DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞEN, MEHMET EMİN Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitimi Bölüm ii Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadık YÖNDEM Haziran, 2004, xiii+66 sayfa Bu araştırma, Bolu ili ilköğretim okullarındaki müzik öğretmenlerinin müzik alanında yetenekli öğrencilerini Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerine yönlendirmedeki etkinliklerini tespit etmek ve ulaşılan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır.VI Araştırma, betimsel bir araştırma olup,“kaynak tarama”,“görüşme”ve“anket uygulama”yöntemleriyle hazırlanmış, anketlerle ulaşılan veriler frekans ve yüzde tablolarına dönüştürülmüştür. Araştırmanın evrenini oluşturan Bolu ili genelindeki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 18 müzik öğretmeninin tamamına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, Bolu ili ilköğretim okullarında müzik dersliği ve öğretmenlerin kullanabileceği çalgı sayısının yetersizliği, müzik öğretmenlerinin AGSL'yi büyük ölçüde tanıdığı, fakat müzik bölümü giriş sınavı hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları, yetenekli öğrencileri ile ders dışı çalışmalarla büyük ölçüde ilgilendikleri fakat yönlendirme aşamasında ciddi anlamda ailenin öğrenciyi desteklememesi gibi bir engelle karşılaştıkları sonuçlarına ulaşılmış ve varılan sonuçlara ilişkin durumun iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT THE EVALUATION OF THE SITUATION OF MUSIC TEACHERS' ORIENTATION OF THEIR STUDENTS WHO ARE AT THE PRIMARY SCHOOLS IN BOLU AND CAPABLE OF MUSIC TO THE ANATOLIAN HIGH SCHOOL OF FINE ARTS ŞEN, MEHMET EMİN Thesis of Master of Arts Department of Music Education Supervisor: As. Prof. Ph.D. Sadık YÖNDEM June, 2004, xiii+66 pages This study was presented to determine the activities in which the music teachers in primary schools orientated their students, who are capable of music, to the Anatolian High School of Fine Arts and to make suggestions depending on the data obtained.IV The study is a descriptive research and it is prepared by the methods of“searching sources”,“interview”and“applying surveys”. The data obtained by these surveys are turned into tables of frquency and percentage. The whole of the 18 teachers, working at primary schools in Bolu and composing the scope of the study, were reached. At the end of the study, it was understood that the number of instruments and music classes, which the teacher use, are insufficient, the music teachers almost know the Anatolian High School of Fine Arts but they do not know much about the entrance exams, they deal with the students, who are capable of music, with the activities beside the lessons without the support from the family, they come across with an important obstacle and the suggestions about the improvement of the situation depending on the data obtained were made.