Katılmalı yönetim yaklaşımının otel işletmelerinde işgören etkiliği ve eğitimi üzerine etkisi (Ankara' da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama)
The Effect of participation in the management process at effectiveness of the workers and their education in hotel
- Tez No: 144546
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: effectiveness of workers, participation in management process
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yönetime katılma, bir işletmede çalışan işgörenlerİn temsilcileri aracılığıyla o işletmede alman ve kendilerini etkileyen tüm kararlara söz yada oy hakkı ile katılmalarıdır. İşletmelerin türü, çalışma alanları ve büyüklükleri ne olursa olsun, yönetici statüsünde görev yapan kişilerin en önemli sorumluluk alanlarından birisi de, işgören etldiniğinin artırılmasıdır. Bu yöneticinin“ iş gücünü mümkün olabilecek en etkin şekilde kullanması ”olarak da ifade edilebilir. Katılmalı yönetim yaklaşımının, işgörenler arasında iletişim sağlanmasında, işgörenlerin motive edilmesinde, yaratıcılıklarımn gelişmesinde, psikolojik tatmMerinin sağlanmasında, gerekli eğitimleri almalarında, verimliliklerinin artmasının sağlanarak işgören etkililiğinin artmasında önemli bir yeri vardır, işgörenlerin etkili çalışmalarının da işletme başarısının artmasında önemli bir yer tutar. Bu araştırma; otel işletmelerinde katılmalı yönetim yaklaşımının işgörenler tarafından nasıl algılandığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin katılmalı yönetim hakkındaki görüşlerini tespit edebilmek amacıyla bir anket formu hazırlanmış ve Ankara'da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan toplam 356 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Elde edilen verilerin yapılan istatistiksel analizinde yönetici olanlarla yönetici olmayanlar ve işgörenlerin eğitim düzeyleri ile katılmalı yönetim hakkındaki görüşleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; İşgören etkililiği, katılmalı yönetim
Özet (Çeviri)
11 THE EFFECT OF PARTICIPATION IN THE MANAGEMENT PROCESS AT EFFECTIVENESS OF THE WORKERS AND THEIR EDUCATION IN HOTEL Paticipation in the management process of the organization is the participation of workers by means of represantatives to all decisions by remark or right to vote.In all kinds of organizations, the most important duty of administrators is developing the performance of workers. This can also be defined as“providing the most efficient way of using labour.”Participation in the management process has an important role in the motivation, communication, development of creativity, psycological satisfaction, education and effectiveness of workers. Effective work of workers also has an important role on the success of an organization. This investigation has been done fora aim to determine, how the participation administrating approach is perceived at the hotel administrating by the staff. A poll form has been prepared fora im to establish the vision of the clerks who work at the hotel administrating on partipication administrating approach and it has been applied for total 356 clerks who work at the 4 and 5 stars hotels which act in Ankara, the datums which have been had, have been made dependent on analysis, by using SPSS packet programme. The meaningful relations have been found between the managers, not managers and education level of the clerks and the their visions on participation administrating.