Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde yemek pişirme teknikleri ve uygulaması eğitiminin sorunlarını belirlemeye yönelik bir araştırma
A study of determining the problems of the applied cooking techniques education given by Anatolian Hotel and Tourism Vocational High schools
- Tez No: 145012
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR TARAKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Applied Cooking Techniques Education, Anatolian Hotel and Tourism Vocational Highschool
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
m ÖZET Bu çalışmanın amacı; turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara-kademe mutfak personelinin yetiştirilmesine katkıda bulunan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde (AOTML) verilen Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması (YPTU) eğitiminin sorunlarını belirlemektir. Araştırma; T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liselerinin 52' sinde, Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması dersini veren veya geçmişte vermiş olan 290 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Araştırmacı tarafından veri toplamak amacıyla hazırlanan anket formu ilgili öğretmenler tarafından doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde Statistical Program for Social Sciences (SPSS) bilgisayar istatistik programından yararlanılmış, %2 testi (chi-square test) ile miktar ve yüzde analizleri uygulanmıştır. Bölgeler arası oluşan farkın anlamlılığını belirlemede % 5 önemlilik düzeyi (p>0.05) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin % 42.1 'inin görev yaptığı okullarda mutfak atölyesi yetersizliği, % 53.1 'inin mutfak atölyeleri için donanım yetersizliği yaşadığı anlaşılmıştır. Diğer yandan, öğretmenlerin % 46.2' sinin sektör tecrübesi olmadığı, % 70.3 'ünün ise mezun olduğu yüksek öğrenim programlan ile öğretmenlik yaptıkları bölüm programı arasında uyumsuzluk olduğu anlaşılmıştır. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinde Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması eğitiminin verimliliğim artırmak ve turizm işletmelerinin beklentilerini karşılamak amacıyla; uygulama mutfağı ve bu uygulama mutfaklanmn donanım yetersizliği tamamlanmalıdır. Ders konularının ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirilmesi, okullarda derslere alanında uzmanlaşmış öğretmenlerin görevlendirilmesi, değişen teknoloji ve ihtiyaca göre sektörle yakın işbirliği kurulması ve eğitim programlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Anahtar kelimeler : Yemek Pişirme Teknikleri ve Uygulaması Eğitimi, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The objective of this study is to determine the problems of The Applied Cooking Techniques Education (ACTE) given by Anatolian Hotel and Tourism Vocational Highschools (AHTVH) which contribute to supply mid-level qualified kitchen personel required by tourism sector. To find out the problems of The Applied Cooking Techniques Education in Anatolian Hotel and Tourism Vocational Highschools which directed by Turkish Ministry of Education, General Directorate of Trade and Tourism Vocational Education. The research has been applied to 290 teachers who works for Applied Cooking Techniques Education in 52 different Anatolion Hotel and Tourism Vocational Highschools. The questionnaire which prepared by the researcher was filled by the teachers. Statistical Program for Social Sciences for Windows (SPSS) was used to evaluate the datas. Chi square test and quantity and percentage analysis were used and the results were shown in the study. To identify the diserimination between the regions 5 % significance level (p>0.05) was used. The results of the study show that, 42.1 % of teachers were insufficient of practice kitchen atelier in their schools, 53.1 % of them were insufficient of kitchen equipment in their practice kitchen ateliers. It has been identified that 46.2% of the teachers have no sectorial experience and there is incompatibility between the higher education programmes that teachers graduated and the branch programmes that they teach (with 70.8 %). It is concluded that to increase the educational productivity of Applied Cooking Techniques Education in Anatolian Hotel and Tourism Vocational Highschool and to satisfy the expectations of toursm corporations; the insufficiency of practice kitchen ateliers and equipments must be completed, the kitchen education programs must be diversified, the skilled teachers must be employed, collaboration between schools and tourism sector must be obtained, technologial changes and needs must be keep up with.