Lise 1 ders müfredatlarındaki biyoloji deneylerinin uygulanabilirlik oranlarının öğretmen görüşlerine göre irdelenmesi
Questioning the application rates of the biology experiments in the curriculum of the first class of the high school, due to the teachers' views
- Tez No: 145114
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBECCEL KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biological Experiments, Laboratuary Method, Free Response Questionnaire, Education of Biology
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada., ortaöğretim kurumlarının lise-1 biyoloji ders müfredatlarındaki deneylerin uygulanabilirlik oranlan irdelenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anket hazırlanmış ve bu anket 2004 Öğretim Yılı Bahar Dönemi'nde, 9 ayrı lisenin 50 biyoloji öğretmenine uygulanmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar değerlendirilerek ortaöğretim kurumlarının lise-1 biyoloji ders müfredatlarındaki deneylerin uygulanabilme oranlan yüzde değerlen hesaplanarak irdelenmiştir. Ayrıca, yapılamayan deneyler ve bu deneylerin yapılamayış nedenleri belirlenmiştir. Verilerin analiz sonuçlan; yapılamayan deneylerin yapılamayışlarının en önemli iki nedeninin“sınıfların kalabalık oluşu”ile“araç-gereç eksikliği”olduğunu göstemıiştir. Biyoloji derslerinin haftada yalnızca iki saat olması, dolayısıyla haftalık biyoloji ders saati sayısının yetersiz oluşu, laboratuvar koşullan ile öğrencilerin biyoloji derslerine olan ilgilerinin yetersizliği, ayrıca bazı deneyler için gerekli olan canlı veya kurutulmuş örneklerin yetersiz oluşu da lise-1 biyoloji deneylerinin yapılamayış nedenleri olarak belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Biyoloji Deneyleri, Laboratuvar Yöntemi, Açık Uçlu Anket Somları, Biyoloji Eğitimi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, availability of the experiments curriculum for the biology lessons in high schools (for the 9-year students) has been searched. In the research, a free response questionnaire which consists open-ended and controlled questions was prepared as a measurement device. The questionnaire was earned out by 50 biology teachers from 9 different high schools in the spring term of the Education year in 2004. The students gave answers to the questionnaire. Their answers were evaluated and the availability of the experiments in the curriculum for the biology lessons in the high schools was examined. Also, the experiments which could not be done in the lessons and the reasons of this unsuccessfulness were found out. The results of the research are as in the fallowings: The classed are overcrowded, the unsufficient use of the materials. In addition to this, biology lessons in the hTgh schools are only two hours per a week. Such a limited time is not enough for the students expected to learn science in school. Laboratuary materials are so poor that it does not enable the students to do all the experiments in the book. Another reason for the students' unsuccessfulness in the science lessons is that they are not motivated enough to learn the subjects in the biology books. Also, they are not willing to participate in the class activities. The samples (living, non-living) which are used in the biological experiments are so insufficient.