Termotropik sıvı kristal kopoliesterlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of thermotropic liquid crystalline copolyesters
- Tez No: 155738
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL AKSOY, Y.DOÇ.DR. ZEKERİYA YERLİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Termotropik, sıvı kristal, kopoliester, elyaf
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
TERMOTROPİK SIVI KRİSTAL KOPOLİESTERLERIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ( Yüksek Lisans Tezi) Meryem YIKICI GAZİ ÜNÜVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2004 ÖZET Bu çalışmada polikondensasyon tepkimesi ile m-asetoksibenzoik asit (m-ABA), p-asetoksibenzoik asit (p-ABA), hidrokinon diasetat (HKDA) ve tereftalik asit (TA) monomerlerine dayanan tamamı aromatik yapıda bir dizi kopoliester sentezlenmiştir. Poliesterler, tepkime koşulları dikkate alınarak 280 °C ve 260 °C de farklı tepkime sürelerinde sentezlenmiştir. Sentezlenen kopoliesterlerin karakterizasyonu; çözelti viskozite ölçümleri, geniş açılı X- ışını saçınımı (WAXD), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), ısıtma tablalı polarize mikroskop, nükleer manyetik rezonans ^H-NMR) analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Poliesterler yüksek verimle sentezlenmiştir. Polimerleşme sıcaklığı ve kopolimerleşme sürelerindeki artışa paralel olarak poliesterlerin viskozite değerlerinde ve dolayısıyla molekül ağırlıklarında kayda değer ve düzenli bir artış gözlenmiştir. Çözelti viskozitesi ölçüm sonuçlarına göre; 280 °C de 5 saat süreyle vakum altında sentezlenen kopoliester hariç diğer kopoliesterlerin trifloro asetik asit/ diklor metan karışımında (30:70 v/v) çözündükleri görülmüştür. WAXD sonuçlarına göre kopoliesterlerin kristal yüzdeleri; %9-15 arasında değişmiştir. DSC ve ısıtma tablalı polarize mikroskop sonuçları kopoliesterlerin geniş bir sıcaklık aralığında (190-370 °C) sıvı kristal davranışa ve eriyikte işlenebilecek uygun akma sıcaklıklarına sahip olduklarını göstermiştir. Kopolimerleşme sıcaklığı ve süresine bağlı olarak değişen Tg değerleri 93-127 °C arasında gözlenmiştir. ^-NMR analiziİİ sonuçlarına göre kopoliesterlerin gelişigüzel bir yapıya sahip oldukları görülmüştür. I. Grup S67PHT2, S67PHT3 ve II. Grup 67PHT3 kopoliesterlerinden elde edilen liflerin SEM mikrofotoğraflarmda polimer zincirlerin akma yönünde gerçekleşen yönelme açık bir şekilde gözlenmiştir. Bilim Kodu :209
Özet (Çeviri)
İİİ SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF THERMOTROPIC LIQUID CRYSTALLINE COPOLYESTERS (M. Sc. Thesis ) Meryem YIKICI GAZİ UNIVERSTY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 2004 ABSTRACT In this study a range of wholly aromatic copolyesters based on m-acetoxybenzoic acid (m-ABA), p-acetoxybenzoic acid (p-ABA), hydroquinone diacetate (HQDA) and terephthalic acid (TPA) monomers have been synthesized by melt polycondensation reaction process at 280 °C and 260 °C for different time intervals. Characterization of copolyesters were performed by solution viscosity measurement, wide- angle X-ray diffraction (WAXD), differential scanning calorimetry (DSC), hot-stage polarized light microscopy, nuclear magnetic resonanse analysis ^H-NMR). According to the results obtained, copolyesters showed thermotropic liquid crystalline behaviour in an approptiate temperature range. The copolyesters were prepared in high yields. It was observed that the intrinsic viscosities thus the molecular weigh of the copolyesters and copolymerization temperature increased regularly with increasing polymerization time. All the copolyesters were soluble in a trifloroacetic acid /dicloromethane (30:70 v/v) except the copolyesters which were synthesized at 280 °C in 5 hours. According to the WAXD analysis results; the degre of crystallinity of copolyesters were found to be between 9-14 %. DSC and hot stage polarized light microscopy results showed that all the copolyesters have liquid crystalline behaviour in a wide temperature range (190-370 °C), appropriate flowing temperatures for melt processing. The Tg values were observed between 93-127 °C; with increasingIV temperature and reaction time. According to the results of 'H-NMR copolyesters are random in structure. The molecular orienrtations of polymer chains in flow direction in fibers obtained from 67PHT2, S67PHT3 and II. Group 67PHT3 copolyesters were observed obviously in SEM microfhotograph. Science Code : 209 Key Words : Thermotropic, liquid crystal, copolyester, fibers Page Number: 75 Adviser : Prof. Dr. Serpil AKSOY Assis. Prof. Dr. Zekeriya YERLİKAYA