Poli(vinil alkol)/sodyum aljinat ve akrilamid-aşı-poli(vinilalkol)/sodyum aljinat mikroküreierden diklofenak sodyumun kontrollü salımı
Controlled release of diclofenac sodium from poly(vinyl alcohol)/sodium alginate and acrylamide-graft-poly(vinylalcohol)/sodium alginate microspheres
  1. Tez No: 155789
  2. Yazar: NURAN AY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OYA ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(vinil alkol), Sodyum aljinat, Gluteraldehit, Diklofenak Sodyum, Kontrollü Salım, Mikroküre
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
POLİ(VINİL ALKOL)/SODYUM ALJINAT VE AKRILAMID-aşı- POLİ(VİNİL ALKOL)-/SODYUM ALJİNAT MİKROKÜRELERDEN DİKLOFENAK SODYUMUN KONTROLLÜ SALIMI (Yüksek Lisans Tezi) Nuran AY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2004 ÖZET Bu çalışmada, steroid olmayan ve bir antienflamatuvar ilaç olan diklofenak sodyumu kapsüllemek üzere poli(vinil alkol)/sodyum aljinat (PVA/Na-Alg), sodyum aljinat ve akrilamid aşılanmış poli(vinil alkol)/sodyum aljinat (AAm- aşı-PVA/Na-Alg)'m mikroküreleri hazırlandı. Mikroküreler sıvıda olgunlaştırma yöntemi ile gluteraldehitle çapraz bağlanarak hazırlandı daha sonra fourier transform infrared (FUR) spektroskopisi, diferansiyel tarama kalorimetri (DSC) ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) ile karakterize edildi. SEM sonuçları parçacıkların küresel tabiatlı olduğunu doğruladı. Mikroküreler ayrıca parçacık çapı, denge şişme değerleri ve salım profilleri ile de tanımlandı. Denge şişme değerleri, kürelerin şişmesinin çapraz bağlama süresi ve derişimi arttıkça azaldığını gösterdi. Bununla beraber küre çapları dikkate değer miktarda etkilenmedi. Salım çalışmaları üç pH değerinde sırasıyla 1,2, 6,8, 7,4' de gerçekleştirildi ve salım ortamının pH değeri arttıkça yüzde yığılmalı samlın arttığı gözlendi. Mikrokürelerden diklofenak salımı ilaç/polimer oranı azaldıkça arttı bununla beraber tutuklama verimi değişmedi. Kürelerdeki Na-Alg miktarının artışı salımı artırdı. PVA üzerine AAm aşılanmasının tutuklama verimini azalttığı, salımı ise artırdığı görüldü. Mikrokürelerin hazırlanması ve salımı için en iyi koşullar; AAm-aşı- PVA(%45)/Na-Alg: 1/1, çapraz bağlayıcı derişimi: %1GA+%1HC1, ilaç/polimer11 PVA(%45)/Na-Alg: 1/1, çapraz bağlayıcı derişimi: %1GA+%1HC1, ilaç/polimer oranı (i/p): 1/1,5 ve pH=7,4 olarak belirlendi. Bu koşullarda en yüksek salım % 92 olarak bulundu. Bilim Kodu : 405.04.02
Özet (Çeviri)
Ill CONTROLLED RELEASE OF DICLOFENAC SODIUM FROM POLY(VINYL ALCOHOL)/SODIUM ALGINATE AND ACRYLAMİDE- GRAFT-POLY(VINYL ALCOHOL)/SODIUM ALGINATE MICROSPHERES (MSc Thesis) Nuran AY GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2004 ABSTRACT In this study microspheres of poy(vinyl alcohol)/sodium alginate (PVA/Na-Alg), sodium alginate(Na-Alg) and acrylamide grafted poly(vinyl alcohol)/sodium alginate (AAm-g-PVA/Na-Alg) were prepared to encapsulate diclofenac sodium (DFNa) which is a nonsteroidal, anti-inflammatory drug. Microspheres were prepared by liquid curing method by crosslinking whith glutaraldehyde, then characterized by fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, differential scanning calorimetry (DSC) and scanning electron microscopy (SEM). SEM results confirmed the spherical nature of the particles. Microspheres were also characterized by particle diameter, equilibrium swelling values and release profiles. Equilibrium swelling experiments indicated that the swelling of the spheres decreased whith an increase in crosslinking time and concentration however diameter of the spheres does not affected considerably. The release studies were carried out at three pH values 1,2, 6,8 and 7,4 respectively it was observed that as the pH of the release medium increased percentage cumulative release increased. The release of diclofenac from the micropheres increased as the drug/polymer ratio decreased whereas the entrappment efficiency not changed. Increase of in the spheres amount of Na-Alg increased the release, grafting of AAm on the PVA affected the entrapment efficiency negatively andIV the release pozitively. Optimum condition for the preparation and release of the spheres were determined as AAm-g-PVA (%45)/Na-Alg: 1/1, crosslinker concentration: %1GA+%1HC1 drug/polymer: 1%1,5 and pH=7,4. The release of these conditions was found as 92% at the and of 6 hour. Science Code : 405. 04.02 Key Words : Polyvinyl alcohol), sodium alginate, glutaraldehyde, diclofenac sodium, controlled release, microsphere Page Numbers: 75 Adviser : Prof. Dr. Oya ŞANLI