İlköğretim matematik öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına ve tutumlarına etkisi
The effect of project based learning approach in teaching mathematics to the academic achievements and attitudes in primary education
  1. Tez No: 159109
  2. Yazar: SONER ALADAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEKİR BULUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Matematik Öğretimi, Proje, Proje Tabanlı Öğrenme, Tutum, Primary Education, Teaching Mathematic, Project, Project Based Learning, Attitude
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
m ÖZET Bu çalışma, matematik öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin akademik basanlarını ölçebilmek için bir basan testi ve matematiğe karşı tutumlarını ölçebilmek için ise bir tutum ölçeği geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Araştırma 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde Ankara İli, Çankaya İlçesi, Mohaç İlköğretim Okulu öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Random yoluyla oluşturulan örneklem gruplarından 4/A sınıfı deney grubu, 4/B sınıfı ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Araştırmada, deneysel yöntem kullanılmıştır. Deneysel araştırma yönteminin, eşit olmayan öntest-sontest kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Araştırma öğrenci sayısı açısından denk olmayan iki grupta, deney grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=29) - toplam 59 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Deney grubunda dört hafta boyunca matematik dersi proje tabanlı öğrenme yaklaşımına göre işlenmiştir. Kontrol grubunda ise bu sürede matematik dersi geleneksel öğrenme yaklaşımına göre işlenmiştir. Araştırmada, niceliksel araştırma veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gruplara, basan ve tutum ölçeği deneysel işlem öncesi öntest ve işlem sonrası sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ortalamalar arasındaki farkları ortaya koymak amacıyla“t-testi”kullanılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 11.0 programında yapılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlı ölüp olmadıkları.05 manidarlık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, elde edilen verilere dayanarak matematik öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımı yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ileIV geleneksel öğrenme yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem öncesinde matematik dersine karşı olan tutumlarında anlamlı bir farkın olmadığı, denel işlem sonrasında öğrencilerin matematik dersine karşı olan tutumlarında ise deney grubu lehine anlamlı bîr farkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Matematik öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem öncesi ve sonrası basan düzeyleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını ilişkin olarak belirtilen diğer bir alt problemde ise, elde edilen bulgulara göre işlem öncesi uygulamada deney ve kontrol gruplarının başarılan arasında anlamlı bir farkın olmadığı; ancak işlem sonrasında deney ve kontrol gruplarının başarılan arasında istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Bu sonuçların yanı sıra, yapılan gözlem ve görüşmelere dayanarak, proje tabanlı öğrenme yaklaşımına göre işlenen derslere katılan öğrenciler, derslerin çok eğlenceli geçtiğini ifade etmişler ve aktif olarak yapılan etkinliklere katılmışlardır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT This study is carried out with the aim of determining the effect of project based learning approach in teaching mathematics to the academic achievements and attitudes of forth year's students of primary education. In study, achievement test is developed to evaluate the students' academic achievements and attitude, attitude measure is developed and applied to evaluate the students' attitude for mathematics. The study is applied in 2004-2005 academic year at spring term on the students of Ankara Province, Çankaya District, Mohaç Primary Education School. From the groups of samples formed with the random method, class 4/A is selected as an experiment group and class 4/B is selected as a control group. In this study experimental method is used. Unequal pre-test and final test with control group design of experimental search method is used. Study is applied on two unequal numbered groups, one of them is experiment group with 30 people and the other is control group with 29 people so in total 59 students. At experiment group mathematic is given for 4 weeks according to project based learning approach. At control group in this period, mathematic is given according to traditional learning method. In the study, quantitative study datum analysis method is used. To the groups that take place in study, achievement and attitude scale is carried out as pre test before experimental processing and final test after processing. In the analysis of gained datum,“t-test”is used with the aim of showing the differences between the averages. Statistical processing is made at the SPSS 11.0 program. Whether the gained datum is meaningful or not is evaluated according to 05 significant levels. At the end of the study, according to gained datum, following resuft% are gained: at teaching mathematic, before experimental processing, at the attitudes of the students of experiment group that the project based learning approach is carriedVI out to them and the students of control group that the traditional learning method is carried out to them there isn't meaningful difference about their attitude against to mathematic but after the experimental processing at the attitude of students against mathematic there is a substantial difference in favor of experiment group. In teaching mathematic, in lower problem about whether there is a substantial difference or not before and after the experimental processing between the achievement levels of students of control group that the traditional teaching method is carried out to them and the students of experiment group that the project based learning approach is carried out to them, following results are achieved: according to gained finding in pre-processing application there isn't substantial difference between the achievements of experiment group and control group; but after processing between the achievements of experiment group and control group there is a substantial difference statistically in favor of experiment group. Together with these results, basing on observations and interviews, the students who take place in the lessons that are given according to project based learning approach express that the lessons are funny and they take place in the activities that are made effectively.