Detay Teorisi'ne dayalı özel ders yazılımının öğrenme üzerindeki etkisi
The effect of elaboration theory of instruction based education software to students academic success
  1. Tez No: 159457
  2. Yazar: ERKİN YANYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAHİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimde Detay Teorisi, Eğitim Yazılımları, The Elaboration Theory of Instuction, Education Softwares
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında eğitim amaçlı hazırlanan Ders Yazılımları ile Detay Teorisi'ne dayalı hazırlanan ders yazılımları, öğrencilerin akademik başarılarına etkileri bakımından karşılaştırılmıştır. Araştırma, Lise 2. sınıf öğrencilerinden seçilen 26 denek üzerinde gerçekleştirilmiştir. Seçilen öğrenciler iki gruba ayrılmıştır. Ünite başında her iki gruba da ön test uygulanmıştır. Deney grubuna Detay Teorisine dayalı olarak hazırlanan yazılım ile kontrol grubuna da diğer ders yazılımı ile eğitim verilmiştir. Ünite sonunda her iki gruba son test uygulanmıştır.II Elde edilen veriler frekans, t-testi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre kullanılan ders yazılımları arasında öğrencilerin akademik başarılarına etkisi bakımından anlamlı bir farkı yoktur.
Özet (Çeviri)
In this study education softwares have been compared with some educational softwares prepared in compliance with Elaboration Theory of Instruction by taking it consideration of students academic success. The subjects of this research consisted of 10th class students (total of 26). Students participating to research have been divided in to two groups first, and pre-test has been applied to students at the beginning of the unit. Afterwards, the first group is trained with a software prepared by Elaboration Theory of Instruction supports, while the second one is trained with other educational software. After all, final test has been appllied to both groups at the end of the unit. The data have been analyzed by using frequency, t-test and ANOV A. The findings of these analyses can be summarized that the usage of educational software prepared in accordance with Eloboration Theory of Instruction, has no meaningful effect in academic success.