Din görevlisinden beklentiler ve din görevlisinin mesleki yeterlilikleri (Elazığ, Erzurum, Malatya, Urfa örneği)
The expectations of adults from religious staff and proficiencies of religious staff
- Tez No: 161268
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP KAYMAKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Yetişkin Eğitimi, Yetişkin Din Eğitimi, Din Görevlileri vm, Religious Education, Adult Education, Adult Religious Education, Religious Staff
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, yetişkin din eğitimi faaliyetleri hakkında, din görevlilerinin mesleki yeterliliklerini ve halkın din görevlilerinden beklentilerini değişik boyutlarıyla tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için önce konunun teorik zemini hazırlanmış, daha sonra anket uygulaması yapılmış ve yapılan bu anket uygulaması istatistiki metotlarla incelenerek çalışma tamamlanmıştır. Anket uygulaması Erzurum, Elazığ, Malatya ve Şanlıurfa'da bulunan 740 vatandaş ve bu illerde görev yapan 529 din görevlileri üzerinde yapılmıştır. Çalışmada, din görevlilerinin eğitimsel altyapı, mesleki bilgi, sosyal faaliyetler ve insani ilişkiler konularında yeterlilik düzeylerinin düşük olduğu; buna karşılık din eğitimi pratikleri konusunda da yeterlilik düzeylerinin yüksek olduğu; yetişkinlerin vaaz ve hutbelerin yetersizliğinden şikayet ettiği; ayrıca, yetişkinlerin gayrı resmi halk hocalarına ve hurafelere karşı ilgilerini olmadığı ve yetişkin din eğitimi faaliyetlerine ilgilerinin normal seviyede olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determinate the proficiencies of the religious staff and the expectations of adults on religious educational activities with different dimensions. To realize this aim, at first all the theoretical background of the subject was prepared. Then, inquiry application was made and this inquiry application was examined with statistical methods. The inquiry application was made on 740 people and 529 religious staff in Erzurum, Elazığ, Malatya, Şanlıurfa. The result of the study showed that religious staffs are insufficient in terms of their educational background, occupational knowledge, social activities, and human relations; but religious staffs are sufficient in terms of their practice of religious education. In addition, adults suffer from the insufficiency of religiously sermons. Although, there is any people's interest to unofficial religious people and superstitions, the level of people's interest to adult religious education activities is normal.