Yeni ekonomi ve elektronik ticaretin Türkiye'de yansımaları
Reflections of new economy and electronic commerce on Turkey
  1. Tez No: 161527
  2. Yazar: OYA YİRMİBEŞCİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH BARIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomi, Dijital Ekonomi, EKT, Bilgi Ekonomisi, Elektronik Ticaret
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Dünya ekonomisi bir yandan iş yaşamındaki küreselleşmeden diğer yandan EKT (Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojileri) teknolojisindeki devrim tarafından değişime uğramaktadır. Yeni Ekonomi bu iki gücün sonucu ortaya çıkan bir ekonomik oluşumdur. Son yıllarda yeni ekonomi oldukça farklı şekillerde anlaşılmakta ve tanımlanmaktadır. Verimlilik artışı önce ABD'de gerçekleşen bir gelişme olan yeni ekonominin ortaya çıkmasındaki anahtar göstergedir. Yeni ekonomiyi anlamak için arkasındaki güçleri ve gelişimindeki aşama ve faktörleri anlamak gereklidir. Yeni ekonomi ve beraberinde getirdiği elektronik ticaretin doğurduğu küresel rekabet ortamında var olmak için ülkeler teknolojilerini yenilemek ve bu ikili oluşumun tüm fırsatlarından faydalanmak durumundadır. Çalışma, yeni ekonominin diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve verimlilik artışının Türkiye için mümkün ve sürdürülür olup olmayacağını değerlendirmek amacıyla yeni ekonomi kavramı ile ilişkili olan yapısal, kurumsal ve organizasyonel değişimleri incelemektedir. Yeni ekonominin varlığı üzerine yapılan tartışmalar konunun farklı açılardan analiz edilmesini gerektirmektedir. Bu bilgilerden hareketle çalışmanın ilk kısmı farklı açılardan konunun özelliklerim ele almaktadır. Ardından bu sürecin anahtar faktörleri olan internet ve e-ticaret hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise yeni ekonominin dünya ekonomileri üzerindeki etkilerini tartışmaktadır. Bu bölüm sadece yeni ekonominin öneminin tahlil edilmesinden öte boyutlarım ölçmedeki güçlükleri de ortaya koyma amacındadır. Son bölümde ise Yeni ekonomi ve E-ticaretin Türkiye'deki durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The world economy is undergoing a fundamental structural change driven by the globalization of business on the one hand and by the revolution in information and communication technology on the other. The New Economy is the superior economic structure that is expected to arise as an outcome of these two forces. In recent years, New Economy has been defined or understood İn a variety of ways. An acceleration of productivity growth is considered the key manifestation of the emergence of the New Economy, a development that has taken place in the United States, but not in many other countries at first. An understanding of the New Economy requires an examination of the forces behind it and the phases of its development. In order to be able to survive in the global competition environment emerged due to the New Economy and E-commerce, countries should improve their existing technologies and adopt the new ones. This study analyses the structural, institutional and organizational changes associated with the New Economy, with the objective of assessing whether the New Economy will emerge in Turkey as well as other countries and whether the acceleration of productivity growth will be able to be possible and sustainable for Turkey. The current debate over the possible existence of a