Öğrenen örgütlerde iş doyumu bir eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 162913
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
152 ÖZET Hızla değişen dünyada, değişimi takip etmek ve değişen şartlara kendini uyarlamak, örgütlerin yaşamlarını devam ettirmeleri için bir zorunluluk haline gelmiştir. Kar amaçlı olsun ya da olmasın bütün örgütlerin ilk hedefi yaşamlarını sürdürmektir. Bilgi çağını yaşayan dünyamızda, bilgiyi elde etmek ve bunu kullanmak örgütlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisi olmuştur. Değişim hızını yakalamak, örgütleri bu değişime uyarlamak ve bu süreci örgütün her alanına yaymak zorunluluğu öğrenen örgütler kavramını yönetim alanının gözde konusu haline getirmiştir.“Öğrenen organizasyon”kavramı, bir işletmenin, sürekli olarak, yaşadığı olaylardan sonuç çıkarması, bunu değişen çevre koşullarına uymakta kullanması, personeline geliştirici bir sistem yaratması ve bu sayede değişen, gelişen, kendi kendisini yenileyen dinamik bir organizasyon olmasını ifade etmektedir. Kar amacı gütmeseler de hastaneler, diğer örgütler gibi toplumun kıt kaynaklarını kullanmaktadırlar ve ekonomik ilkeler içerisinde, en azından toplumların sağlık için ayırdığı kaynakları akılcı kullanmak zorundadırlar Hastaneler de değişmek ve öğrenen örgütler olmak zorundadırlar. Charles Darwin' in de söylediği gibi,“En güçlü, en akıllı olan değil.değişime en iyi uyan ayakta kalır”. Günümüzde ileri teknolojik olanakları ve bilimsel yöntemleri kullanarak çalışan hastanelerin bu karmaşık yapı içerisinde iyi hizmet verebilmeleri için modem yönetim tekniklerinden yararlanmaları giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu tekniklerden birisi de öğrenen örgütler yaklaşımıdır.153 Bu tez çalışmasında Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nin öğrenen organizasyon olma düzeyi hem hastane üst düzey yöneticilerine hem de hastane çalışanlarının bakış açılarına göre değerlendirilmiştir. Hastanenin örgütsel öğrenme düzeyi ile personelin iş doyumu arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Bu çalışmada, hastaneler kar amacı gütmeyen örgütler olarak kabul edilseler de, işletme mantığıyla yönetilmelerinin gerekliliğinin anlaşılması sağlanmaya çalışılıp, sürekli öğrenme çalışmalarının yapılabilirliğini ortaya koymak üzere öneriler geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
154 ABSTRACT In this changing world, it has been obligated for the organisations to follow-up and self-adjust for the changes. Whether it is a non-profit or profit organisation, each of them aims to be continious. In today's world of knowledge, obtaining and using knowledge has taken its place among the points which organisations must take care of. Accessing the rapidity of change and modifying the organisations according to the change has made the concept of learning organisations quite popular in management area.“Learning organisations”concept in management refers to taking lessons from previous experiences and using them for adaptating to new environmental facts, building a creative system for the workers and providing to become setf-improving and dynamic. Although they are non-profit organisations, hospitals are using limited sources of the society and according to the economic principals, they have to use them rationally. As diaries Darwin said,“Not the strangest nor the most clever, onty the one who adaptates the change survives. ”For hospitals using advanced technology and scientific methods, taking the advantage of modem management techniques has become more important in order to serve in this complicated structure. One of these techniques is learning organisation model. In this thesis study, being a learning organisation level in Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi has been evaluated according to the point of views of the hospital administrators and hospital workers. It has been searched if there is a relation between hospitals organisational learning level and workers satisfaction. In this study, it has been tried to show that hospitals has to be administered by taking them as a management although they are non-profit organisations and proposals for applying learning organisation model has been given.
Benzer Tezler
- The impact of learning organisations on turnover intention with the mediating effect of job satisfaction and organizational commitment
Öğrenen örgütlerde iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları aracılığıyla işten ayrılma niyeti etkisi
CEREN TUĞÇE DEMİRCAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İşletmeMarmara ÜniversitesiYönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
PROF. DR. BERİL DURMUŞ
- Çalışma hayatında örgütsel iklim ve iş doyumu
Job satisfaction and organizational climate in working life
FATMA GÜNER
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Sağlık Kurumları YönetimiBeykent Üniversitesiİşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Öğrenen örgütlerde liderlik: Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri üzerine nitel bir araştırma
Leadership in learning organizations: A qualitative research on administrators of Public Education Centers
BAHAR YAZICI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Eğitim ve ÖğretimEge ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OSMAN FERDA BEYTEKİN
- Öğrenen örgütlerde öğrenmeyi engelleyen etkenler
Başlık çevirisi yok
MUHARREM KADAK
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Bilim ve TeknolojiMarmara ÜniversitesiTeknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMRA ÜNAL
- The mediating role of the remote working model in the formation of cyberculture in learning organizations
Öğrenen örgütlerde siber kültürün oluşumunda uzaktan çalışma modelinin aracı rolü
BURCU ARSAN