Guinea-piglerde pentilentetrazol ile oluşturulan epilepsi modeli ve melatoninin antiepileptik aktivitesi
- Tez No: 164197
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERSİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, pentilentetrazol, epilepsi, guinea-pig. 35, Melatonin, pentilenetetrazole, epilepsy, guinea-pig 36
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
VI-OZET Önem:Pentilentetrazol (PTZ), antikonvülzan olduğu varsayılan ilaçların değerlendirilmesinde kullanılan, sinir fibrillerinin tekrarlayan şekilde uyarılmasını sağlayan ve refraktör periyodu kısalttığı kabul edilen bir ajandır. Deneysel epileptolojide pentilentetrazol, epileptik deşarjların provakasyonunda sıklıkla kullanılır. Melatonin primer olarak hipotalamusun suprakiazmatik çekirdeğinden başlayan yolakla modüle edilen pineal gland tarafından sentezlenir. İki ayrı G protein-bağlı melatonin reseptörü klonlama çalışmaları ile gösterilmiştir ve Melıa ve Melib subtiplerine sahiptir. Melib reseptörlerinin nokturnal aktivasyonunun hipokampusta GABAa reseptör fonksiyonlarım baskıladığım ve nöbete olan hassasiyeti azalttığım göstermişlerdir. Deneysel hayvan çalışmalarında melatonin, PTZ'nin prokonvülzan etkisini azalttığı ileri sürülmektedir. Amaç:Biz çalışmamızda; PTZ ile oluşturulan deneysel epilepsi modelinde düşük doz melatoninin (10mg/kg) antiepileptik etkisini gözlemlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:Çalışmamızda 500-800 g. arasında 12 adet erkek albino guinea-pig kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen Guinea piglerin 8 tanesi, deneysel stereotaksik cerrahi yöntemleri kullanılarak kronik nörofizyolojik preparat haline getirildiler. 4 tanesi kronik nörofizyolojik preparat haline getirilmeden incelemeye alındı. Hayvanlara ilk önce PTZ verilerek geçirdikleri nöbetin latent periyodu, şiddeti ve mortalitesi değerlendirildi. Yedi günlük bir iyileşme periyodunun ardından nöroprotektif ajan olan melatoninin bu PTZ ile geçirilen nöbet üzerine olan etkisi değerlendirildi. Daha sonra ise akut PTZ ile geçirilen nöbet üzerine, antikonvülzan ajan olan etanolun etkilerini değerlendirdik ve her çalışmada hayvanların ilaç uygulaması öncesi ve sonrası elektroensefalografi (EEG) kayıtlan elde edildi. Bulgular: Çalışma gruplarından (ptz, ptz+melatonin, ptz+etanol) elde edilen veriler eş yapma t test (Paired t test) uygulanarak değerlendirildi. Ptz ve ptz+melatonin gruplarında latent periyodlar arasındaki fark istatistik olarak önemli derecede anlamlı görüldü (p0.05) belirlendi. Sonuç: Melatonin kendi başına düşük dozda primer antikonvülzif etki göstermemesine rağmen latent periyod, nöbet şiddeti ve mortalite üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Özet (Çeviri)
VII- SUMMARY Objective: Pentylenetetrazole (PTZ) is an agent widely used for the assessment of putative anticonvulsant drugs and is suggested to induce repetitive stimulation of nerve fibers and shortening the refractory period. in the experimental epileptology, PTZ is commonly used for the provocation of the epileptic discharges. Melatonin is primarily secreted by the pineal gland which is modulated by the pathway starting from the suprachiasmatic nucleus of hipothalamus. Two distinct types of G protein- binded melatonin receptors have been identified by cloning studies, and have Melıa and Melib subtypes. Mehb has been shown to supress GABAA receptor functions of the nocturnal activation in hippocampus and to decrease the sensitivity for the epileptic seizure. in the experimental aıumal studies, it is suggested that melatonin diminishes the proconvulsant effectofPTZ. Aim: in our study, we have aimed at observing the antiepileptic effects of low döşe melatonin (lOmg/kg) on PTZ induced experimental epilepsy model. Materials and Methods: 12 male albino guinea pigs weighing 500-800 gr were used in our study. Eight of quinea pigs were became chronic neurophysiologic preparations by using stereotaxic surgery. The other four quinea pigs were studied \vithout became chronic neurophysiologic preparation. Initially, latent period, seizure severity and mortality parameters were evaluated during the epileptic seizure provocated by PTZ. Following a recovery period for seven days,the effects of the which is the neuroprotective agent, melatonin (Dissolved in 2,5% ethanol solution) on epileptic seizures induced by PTZ were evaluated. We also evaluated the effects of ethanol, which is an anticonvulsant agent on PTZ induced seizures which administered acutely in high concentrations. in each group EEG records were obtained before and after the treatment. Results: Data obtahıed from the study groups (ptz, ptz+melatonin and ptz+ethanol) were evaluated by applying the paired t test. There has been statistically signifıcant difference between the latent periods in PTZ and PTZ+melatonin groups (p0.05). Conclusion: Although melatonin does not have a primary anticonvulsant effect in low doses alone (lOmg/kg), it has positive effect on lowers the mortality rates, seizure severity and the latent period.