Sitalopramın farmasötik preparatlardan ultraviyole-görünür bölge spektrofotometrisi ve türevsel spektrofotometri yöntemleri ile miktar tayini
Determination of citalopram in pharmaceutical preperations by UV-visible spectrophotometric and derivative spectrophotometric methods
  1. Tez No: 164886
  2. Yazar: AYSUN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİDE ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitalopram, UV-Görünür Bölge Spektrofotometri, Türevsel Spektrofotometri, Farmasötik preparat, Citalopram, UV-Visible spectrophotometry, First derivative spectrophotometry, Pharmaceutical preparation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ıu ÖZET ÖZTÜRK Aysun, Sitalopram'm Farmasötik Preparatlardan Ultraviyole- Görünür Bölge Spektrofotometrisi ve Türevsel Spektrofotometri Yöntemleri ile Miktar Tayini, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Analitik Kimya Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Sitalopram, günümüzde, depresyon tedavisinde kuvvetli selektif serotonin geri-alım inhibitrorü (S SRİ) olarak kullanılan bir ilaçtır. Bu çalışmada, farmasötik preparatlardaki sitalopram tayini için basit, hızlı, güvenilir ve tam valide edilmiş, UV-GB ve 1. derece türev spektrofotometri yöntemi geliştirilmiştir. Optimum şartların sağlanması amacıyla, çözücü, türev derecesi, dalga boyu aralığı seçimi yapılmıştır. Sitalopram'm sulu ortamdaki tayini UV-GB ve 1. derece türev spektrofotometri için 200-290 ran dalga boyu aralığında sırasıyla 0.5-50 ve 0.5-60 ug mL“1 doğrusallık aralığında gerçekleştirilmiştir. UV-GB ve 1. derece türev spektrofotometrik tayini için gözlenebilme sınırları sırası ile 0.124 ve 0.015 ug mL”1 (S/G =3) olarak alınmıştır. Geliştirilen yöntemler validasyon parametrelerinin değerlendirilmesiyle valide edilmiştir. Yöntemler farmasötik preparatlardaki sitalopram tayinine uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar kendi aralarında ve kaynaklardaki kapiler elektroforez yöntem verileri ile karşılaştırılmış ve aralarında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır. Geliştirile yöntemlerin, validasyon parametrelerinin değerlendirilmesi göz önüne alındığında doğru, duyarlı, kesin ve tekrarlanabilir birer yöntem olduğu, doğrudan ve kolayca sitalopram'm farmasötik preparatlardaki analizine uygulanabileceği sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ÖZTÜRK Aysun, Determination of Citalopram in Pharmaceutical Preperations by UV-Visible Spectrophotometric and Derivative Spectrophotometry Methods, Health Science Institue, Ms Thesis in Analytical Chemistry, Ankara, 2005. Citalopram which is a potent selective serotonin re uptake inhibitor (SSRI), recently used in treatment of depression. In this study a simple, rapid, reliable and fully validated UV-Visible and first order derivative spectrophotometric methods were developed for the determination of citalopram in pharmaceutical preparations.The solvent, the degree of derivation, the wavelength range selection were carried out in order to optimize conditions. The determination of citalopram in aqueous medium was performed in the linearity range of 0.5-50 and, 0.5-60 ug mL“1 for UV-Visible and first order derivative spectrophotometry, respectively at the wavelength range of 220-290 nm. Detection limits of UV-Visible and first order derivative spectrophotometric determination of citalopram were found as 0.124 ugmL”1, 0.015. ug mL"1, respectively. The developed methods were validated by evaluation of validation parameters. Developed methods were applied to the determination of citalopram in pharmaceutical preparations. The results obtained from developed methods were compared with those of each other and the one obtained from a capillary electrophoresis method reported in literature and no significant difference was found statistically between them. It was been concluded that the developed methods which were found as accurate, sensitive, precise, reproducible and directly and easily applicable to the analysis of pharmaceutical preparation corresponding to the evaluation of the validation parameters.