Bazı gıdalarda kafein ve teobromin düzeyleri
Caffeine and theobromine levels in selected foods
  1. Tez No: 170140
  2. Yazar: SEVGİ ESKİGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Caffeine, theobromine, HPLC, instant coffee, instant cocoa, carbonated beverages
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI GIDALARDA KAFEİN VE TEOBROMİN DÜZEYLERİ Sevgi ESKİGÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali BAYRAK Araştırmada, piyasadan satın alınan çözünür kahve, çözünür kakao tozu ve kolalı içecekler kullanılmıştır. Çözünür kahveden 11 kafeinli örnek, 6 kafeini azaltılmış örnek; çözünür kakao tozundan 8 örnek; normal kolalı içecekten 14 örnek, diyet kolalı içecekten 5 örnek olmak üzere toplam 44 örnek, diyot array dedektörlü HPLC ile analiz edilmiştir. Çözünür kahvenin kafeinli örneklerinde kütlece % 2.687-5.400, kafeini azaltılmış örneklerinde kütlece % 0.110-0.207 arasında kafein bulunmuş olup, teobromin bulunamamıştır. Toz kakao örneklerinde kütlece % 0.140-0.177 arasında kafein, kütlece % 1.857 - 2.190 arasında teobromin saptanmış olup, teobromin/kafein oranı 10.98:1 - 1530:1 arasında bulunmuştur. Kolalı içeceklerin normal örneklerinde 52,23 ile 117,82 mg/L arasında, diyetlerde 94,080 -139,02 mg/L arasında kafein saptanmış, teobromin her iki kolalı örnekte de bulunamamıştır. 2005, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Kafein, teobromin, HPLC, çözünür kahve, çözünür kakao, kolalı içecekler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CAFFEINE AND THEOBROMINE LEVELS IN SELECTED FOODS Sevgi ESKÎGÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali BAYRAK In this study, 1 1 samples of regular instant coffee, 6 samples of decaffeinated instant coffee, 8 samples of instant cocoa powder, 14 samples of carbonated beverage and 5 samples of diet carbonated beverage, totally 44 samples, purchased from the markets, were analysed for caffeine and theobromine contents using HPLC-DAD. No theobromine were dedected in instant and decaffeinated coffee samples while caffeine was determined in the range of 2,689-5,400 % and 0,1 10-0,207 % respectively. In instant cocoa samples, 0,140-0,177 % caffeine and 1,857-2,190 % theobromine were dedected and the theobromine/caffeine rate was calculated between 10,98:1 -1 5,30: 1. Caffeine contents were between 52,23-117,82 mg/L in carbonated beverage samples and between 94,080-139,02 mg/L in diet carbonated beverage samples whereas no theobromine was dedected in both. 2005, 42 pages