Reçel üretimi ve depolanması sürecinde HMF oluşum kinetiği
HMF formation kinetics during jam production and storage
- Tez No: 170202
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT ARTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reçel, HMF, depolama, kinetik parametre, Maillard reaksiyonu, Qıo değeri, Jam, HMF, storage, kinetic parameter, Maillard reaction, Qi0 value
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi REÇEL ÜRETİMİ ve DEPOLANMASI SÜRECİNDE HMF OLUŞUM KİNETİĞİ Dildora ASLANOVA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nevzat ARTIK Bu çalışmada; çilek, kayısı, vişne ve gül gibi farklı reçel çeşitlerinde üretim sırasında ilk pişirmeden sonra soğutularak bekletme işleminin ve 10°, 20° ve 37°C sıcaklıklarda 6 ay boyunca depolama işleminin reçellerde HMF oluşumuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Reçellerde ilk pişirmeden sonra 37°C'de 10 saat bekletme işleminin HMF miktarını önemli düzeyde arttırmadığı saptanmıştır. Depolama süresince reçellerdeki HMF miktarları, depolama süresi ve sıcaklığındaki artışa bağlı olarak artmıştır. HMF oluşumu, Yüksek Performanslı Likid Kromatografisi (HPLC) ve spektrofotometre olmak üzere 2 farklı yöntem kullanılarak ölçülmüştür. Depolama süresince HMF miktarındaki artışa paralel olarak Hunter renk değerlerinden L ve +b'nin azaldığı belirlenmiştir. Yapılan kinetik hesaplamalar sonucu, reçellerde HMF oluşumunun sıfırıncı dereceden kinetik modele uyduğu saptanmıştır. HMF oluşum reaksiyonun aktivasyon enerjisi, çilek, kayısı, vişne ve gül reçellerinde sırasıyla 109.21, 162.92, 157.52 ve 112.18 kJ mol"1 olarak saptanmıştır. Qıo değerleri çilek reçelinde 2.93-6.29, kayısı reçelinde 3.98-14.24, vişne reçelinde 5.39-10.91 ve gül reçelinde 2.86-5.92 arasında değişmiştir. 2005, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HMF FORMATION KINETÎCS DURING JAM PRODUCTION and STORAGE Dildora ASLANOVA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ARTIK The purpose of this study is, to determine the effect of waiting process by cooling after the first cooking during production and the storage at 10°, 20° and 37°C for 6 months on HMF formation in stawberry, apricot, sourcherry and rose jams. HMF content did not increase duringlO hour-waiting period at 37°C after the first cooking of jams. During storage, HMF content in jams increased by increasing storage time and temperature. HMF formation was measured by different two methods using High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and spectrophotometry. Hunter L and +b color values decreased as the HMF content increased during storage. According to kinetic calculations, the formation of HMF in jams followed a zero-order kinetic model. Activation energies for stawberry, apricot, sourcherry and rose jams were found as 109.21, 162.92, 157.52 ve 112.18 kJ mol"\ respectively. Q,0 values at 10-37°C ranged from 2.93-6.29 in stawberry, 3.98-14.24 in apricot, 5.39-10.91 in sourcherry and 2.86-5.92 in rose jams. 2005, 51 pages