The Köster's interferometer for gauge block length measurements
Köster interferometresi ile mastar blokların uzunluk ölçümleri
- Tez No: 177466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF ESENDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köster interferometresi, mutlak uzunluk ölçümleri, sıcaklık kontrolü, havanın kırılma indeksi, giriim deseni analizi, Köster interferometer, absolute length measurement, temperature controlling, refractive index of air, fringe analysis
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez, uzunluk standartlarının mutlak ölçümleri için hazırlanan yeni bir interferometre sisteminin tasarımı, yapı ve testini içermektedir. Bu çalımanın temel olarak üç kısımdan olutuu düünülebilir. Öncelikle tez, uzunluk standartlarının ve interferometrik yöntemle yapılan uzunluk ölçümlerinin anlatıldıı giri bölümü ile balamaktadır. nterferometrenin tasarımı, kaynak olarak kullanılan kararlı lazerler, fiberler, optiksel ve opto mekaniksel bileenlerle beraber detaylı olarak anlatılmıtır. Çalımanın ikinci kısmında, interferometre kapalı kutusunun mekanik yapısı, sıcaklık kontrol ve stabilizasyon sistemi ile beraber verilmitir. Kutu içindeki farklı noktalardaki ve uzunluk standardının yüzeyindeki sıcaklık daılım deerleri sunulmutur. nterferometre içindeki havanın kırılma indeksinin direkt hesaplama ve refraktometre ile ölçülme yöntemleri anlatılmı ve karılatırılmıtır. Son olarak, giriim desenleri analiz teknikleri, 5-pozisyonlu faz adımlama algoritması ile anlatılmıtır. nterferometrede dijital hale getirilen görüntülerin veri ileme prosesleri süreksizlik giderme ve yüzey fit etme teknikleri ile beraber anlatılmıtır. Uzunluk standartlarının ölçüm yüzeylerindeki düzlemsellik ve uzunluktaki deiim (paralellik) ölçümleri tanımlanmı ve deneysel sonuçları verilmitir. Çok dalgaboylu otomatik metot üç dalgaboyunu da içine alacak ve uzunluk standardının uzunluunu hesaplamamızı salayacak faz ölçümlerinin gerçekletirilmesinde kullanılmıtır. Deney sonuçları, uzunluk standartları için verilmitir. Belirsizlik bütçesi tüm sistem için hesaplanmı ve bir tabloda sunulmutur.
Özet (Çeviri)
This thesis describes the design, construction and testing of a new interferometer for the absolute measurement of length standards. It is assumed that this study mainly formed of three parts. Firstly, it starts with an introduction to the subject of length standards and length measurement by interferometry. The design of the new interferometer is given in detail, including the stable lasers used as light sources, fiber, optical and opto-mechanical components. In the second part of this study, the mechanical construction of the interferometer chamber is presented with temperature stabilization and controlling system. The temperature variations inside the chamber at different points in air and along the surface of the length standard are given. After that, the techniques for measurement of the refractive index of the air inside the interferometer chamber are summarized. In the last part of the thesis, a review of fringe analysis techniques is given, with an emphasis on 5 position phase-stepping algorithms. The data processing of images digitized in the interferometer is described, including the techniques developed for discontinuity removal and surface fitting. The measurement of the variation in length and flatness of the measuring faces of the length standards is described and the experimental results are given. The automated method of multiple wavelength-exact fractions is used to combine phase measurements at three wavelengths to allow accurate calculation of the length of the length standards. The experimental results are given for length standards. The uncertainty budget of whole system is calculated and presented in a table.