İlköğretimde çevre eğitimi için yöntem geliştirme
To plan a method for ecology instruction at primary school
  1. Tez No: 185021
  2. Yazar: DİLEK YILMAZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, öğrencilerin bilişsel gelişim özellikleri, Çoklu ZekaKuramı, yeni bileşik yöntem, kendi yaşantısı yoluyla öğrenmeTemmuz, 2006 Dilek YILMAZ ( YILDIZ )
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı yeni bir öğretim yöntemi ile ilköğretim öğrencilerine etkin birçevre eğitimi vermektir. Yeni yöntem öğrencinin Bilisel Gelişim Özellikleri ve Çoklu Zekâkuramına göre hazırlanmıştır. Yeni yöntem öğrencinin tamamen aktif olduğu yöntemlerdenoluşmuş bileşik bir yöntemdir. Bu yöntemle öğrencinin kendi yaşantısı yoluyla görerek,duyarak ve yaşayarak öğrenmesi amaçlanmıştır.Çalışma başlangıcında eğitim, öğretim ve öğrenme ile ilgili bilgiler incelendikten sonraçevre eğitim süreci analiz edilmiştir. lköğretim çevre eğitiminde uygulanan yöntemlerliteratür taraması ile tespit edildikten sonra Atatürk ilköğretim okulunun 5B sınıfında FenBilgisi dersinde Çevre konularının işlenişi gözlemlenmiştir.Önçalışma bulgularına göre çevre ve çevre ile ilgili konulara karşı öğrencilerin ilgi veduyarlılıkları zayıftır. Aynı zamanda bu konudaki bilgileri de yeterli değildir. Bu probleminana sebeplerinden birinin kullanılan yöntemler olduğu düşünülmektedir. Çünkü öğretmenlerdüz anlatım yöntemi başta olmak üzere klasik yöntemleri tercih etmektedirler.Atatürk lköğretim Okulu 5B sınıfında klasik yöntemlerle ders işlenirken, Fatihlköğretim Okulu 5A sınıfında yeni yöntem uygulandı. Ders sonunda öğrencilere 10 sorulukbir test uygulandı. ki bölümden oluşan testin ilk bölümünde(1.-5. sorular) konular sınıföğretmenleri tarafından işlendi. Atatürk lköğretim Okulunda herhangi bir araç kullanılmadanklasik yöntemlerle ders işlenirken, Fatih lköğretim Okulunda görsel-işitsel araçlarla birlikteklasik yöntemler kullanıldı. Testin ikinci bölümündeki sorular Atatürk lköğretimde kendiöğretmenleri tarafından sadece klasik yöntemlerle, Fatih ilköğretim Okulunda ise yeniyöntemle araştırmacı tarafından işlenen konuları kapsamaktadır.Araştırma sonuçlarına göre testin birinci bölümünde görsel-işitsel araçlarla birlikteklasik yöntemlerin kullanıldığı sınıfın başarısı, sadece klasik yöntemlerin kullanıldığı sınıftanyüksektir. Ayrıca ikinci bölümde yeni yöntem uygulanan öğrenciler, klasik yöntemlerleeğitilen öğrencilerden daha başarılıdırlar.Amacı öğrencilerin kendi yaşantıları yoluyla görerek, duyarak ve yaparak öğrenmesiolan yeni yöntemin daha etkili olduğu görülmüştür. lköğretimde çevre ile ilgili konularınöğretilmesinde öğrenciyi aktif kılan yeni yöntemin kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to enable the students of primary schools to acquirean effective ecology instruction with a new method. The new method is prepared according tothe characteristic properties of cognitive development and Multiple Intellegence-MITheory.The new method is a compound method which is formed with methods the studentsare active learners. The aim of this method to provide that the students learn with his own wayof life by seeing, hearing and doing.At the beginning of the study, the information about education, instruction andlearning were studied in detail. Then the process of ecology instruction was checked. Afterthe determination of the methods in ecology instruction at primary school by the researcherwith regard to related literature, the science courses at Atatürk Primary School 5B class.According to the results of pre- study; student sensitivity toward environment andenvironmental issues are not high. Also their knowledge about environment issues is notenough. The methods in ecology instruction are thought one of the main problems because theteachers prefer traditional methods especially didactic method.While the students at Atatürk Primary School 5B class were taught with traditionalmethods the researcher prepared whole lessons using the new method at Fatih Primary 5Aclass. At the end of the lessons, the students were tested with a test which has two sections. Inthe first section of the test (1st-5th questions) students were asked about the topics whichwere taught by their own teacher. The teacher of Atatürk Primary School 5B class preparedthe lesson using traditional methods with some audio-visual equipment. At the secondsection of the test (6th-10th questions) were related with the topics which were taught withtraditional methods at Atatürk Primary School by their own teacher, while the researcherapplied the new method at Fatih Primary School.According to the results of this study; in the first section of the test the success of thestudents which were taught with traditional methods with audio-visual equipments is higherthan the students which were taught with traditional methods without equipment. Furthermoreat the second section the students that were taught with the new method were more successfulthan the students whose teacher applied traditional methods. It is showed that the new methodwhose aim is to provide that the students learn with their own way of life by seeing, hearingand doing is more effective. Accordingly, it is suggested that the environmental issues atprimary schools should be designed with the new method.Key Word: effective ecology, the characteristic properties of cognitive development,Multiple Intellegence-MI Theory, a compound new method, learning with his own way of lifeTemmuz,2006 Dilek YILMAZ (YILDIZ)