Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardaki eşlik öğretiminin müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
Evaluation of accompaniment education in institutions educating music instructors under the light of opinions of the music instructors
- Tez No: 187255
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RIDVAN SÜER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Eşlik, Eşlik Eğitimi, Music, Musical Education, Accompanying, Accompaniment Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
iiMÜZİK ÖĞRETMENİ YETİŞTİREN KURUMLARDAKİEŞLİK ÖĞRETİMİNİNMÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDADEĞERLENDİRİLMESİÖZETBu araştırmada, müzik öğretmenlerinin, müzik eğitimi anabilim dalları' ndakieşlik öğretimine ve eşlik yapabilmedeki yeterliklerine ilişkin görüşleri alınarak,sözkonusu anabilim dalları' nda eğitimi verilen eşlik dersinin genel birdeğerlendirilmesinin yapılması amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklem grubunu, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim FakültesiGüzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı' nda 2004-2005öğretim yılında görev yapmakta olan piyano ve eşlik dersi öğretim elemanları ile,yine 2005-2006 öğretim yılında Ankara İl Merkezi' nde Milli Eğitim Bakanlığı' nabağlı resmi ilköğretim, lise ve dengi okullarda görev yapmakta olan müziköğretmenleri arasından, tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen müzik öğretmenlerioluşturmaktadır.Araştırmada durum saptamasına yönelik tarama modeli esas alınmış, verilerbelgesel tarama ve anket yoluyla toplanarak işlenmiş; çözümü ve yorumunda isebetimsel istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır.“İlköğretim Kurumları MüzikDersi Öğretim Programı”, uzman görüşleri ve anketten sağlanan verilerinçözümlenmesiyle elde edilen bulguların ışığında yapılan değerlendirmede müziköğretmenlerinin, eşlik yapabilme davranış ve yeterliklerinin beklenen düzeydeolmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardauygulanmakta olan“eşlik dersi öğretim programı”nın geliştirilmesi ve müziköğretmenlerinin eşlik yapabilme yeterliklerini arttırıcı daha etkin bir eşlik eğitimiiçin uygulamaya yönelik işlevsel önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiiEVALUATION OF ACCOMPANIMENT EDUCATIONIN INSTITUTIONS EDUCATING MUSIC INSTRUCTORSUNDER THE LIGHT OF OPINIONS OF THE MUSIC INSTRUCTORSABSTRACTIn this study, reaching a general evaluation on the accompaniment coursegiven in musical education departments by obtaining the opinions of musicinstructors on accompaniment education in the said departments and on theirproficiencies in accompanying is aimed.The sample group of the study consists of the musical instructors selected viarandom selection method among the piano and accompaniment course lecturers incharge during 2004-2005 educational year in Department of Music Instructorship,Fine Arts Education, Gazi Educational Faculty, Gazi University, and musicinstructors working in elementary schools, high schools or equivalent schools incentral province of Ankara under the Ministry of National Education during 2005-2006 educational year.Scanning model aimed at determining status is taken as basis in the study andthe data are process via documentary scanning and survey; the analysis andinterpretation are made through methods for descriptive statistics. In the evaluationcarried out under the findings obtained from“Elementary Education Music CourseCurriculum,”expert opinions, and analysis of the data from survey, it is found thatthe accompanying behaviors and proficiencies of the music instructors are under theexpected level. As a result, functional suggestions are provided for improving the“accompaniment course curriculum”and for applying a more active accompanimenteducation which would improve the proficiencies of the music instructors inaccompanying.