6-11 yaş çocuklarının Allah ve Peygamberden istek ve beklentileri
Expectations of chilren between 6-11 years old from God and the Prophet
  1. Tez No: 187494
  2. Yazar: ŞEYMA ŞAFAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, peygamber, dua, beklenti, God, prophet, prayer, expectation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALIDİN EĞİTİMİ BİLİM DALI6-11 YAŞ ÇOCUKLARININ ALLAH VE PEYGAMBERDEN İSTEK VEBEKLENTİLERİŞeyma ŞAFAK(Yüksek Lisans Tezi)ÖZET6-11 yaş, çocukların ilk çocukluktan sıyrılıp ergenliğe doğru adım atmayaçalıştıkları dönüm noktalarındandır. Sözü edilen yaş grubunun ilk basamağı ile sonbasamağındaki çocuklar arasında temel farklılıklar olmasına rağmen, hemen hepsi içinAllah'a ve peygambere yönelik ne gibi istek, beklenti ve ilgi noktalarınınbelirlenebileceği merak konusudur.Bu araştırmada ele alınan problemler şunlardır: 6-11 yaş grubu çocuklarınınAllah'ı ve peygamberlerini tanıma düzeyleri, bu tanıma düzeyinin ailenin, çocuğuniçinde bulunduğu sosyo-ekonomik seviye, anne-baba öğrenimi vb. durumlar ile ilişkisi.Çocukların Allah ve peygamberlerinden istek ve beklentileri.Araştırmada ilköğretimin ilk kademesinin 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarında öğrenimgören toplam 383 öğrenciye uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmektedir.Verilerin kaydedilmesi ve değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır.Hipotezlerde ki-kare (chi-square) test etme tekniği kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda kısaca çocukların Allah ve peygamber hakkında olumludüşüncelere sahip oldukları ancak peygamberleri hakkındaki bilgilerinin bazen çokyüzeysel olduğu bazen de peygamber hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarıgörülmüştür. Çocukların beklentileri daha çok sevdiklerinin yanında olmak, sağlıklı vemutlu olmak gibi manevû alanı ilgilendiren konularla ilgilidir. Ekonomik seviye, yaş,anne-babanın eğitim seviyeleri gibi durumlar çocukların istek ve beklentilerini aradabüyük farklar oluşacak şekilde etkilememektedir.Çocuklar bu yaşlarda ailelerinin bir arada, sağlıklı ve mutlu olmasına büyükönem vermektedirler. Peygamberle ilgili beklentileri ise onu görmek ve peygamberinonlara ahiret hayatıyla ilgili bilgi vermesi yönünde olmaktadır.En son bölümlerde araştırmanın sonuçlarına ve konuyla ilgili önerilere yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF STUDY OF RELIGION AND PHILOSOPHYRELIGIOUS TRAINING SCIENCE SECTIONEXPECTATIONS OF CHILDREN BETWEEN 6-11 YEARS OLD FROM GODAND THE PROPHETŞeyma ŞAFAK(Master Thesis)ABSTRACTChildren between 6-11 years old finish their early childhood and step intoadolescence. This is wondered what kind of expectations and interest related to God andprophet can be defined for nearly all of them or each of them separately although thereare differences between children who are in first and last periods of this age group.These are the problems dealt with in this paper; To what extend do the childrenbetween 6-11 years old know about God and prophet? Is this level affected by the socia-economical situations of the children and their family? Is it related to issues such aseducational situations of their family? What do children expect from God and theprophet?In the paper, the results of the questionnaire applied 383 students who areenrolled in the first cycle of primary education are evaluated. SPSS programme is usedin order to record and evaluate data. Also testing technique called ?chi-square? forhypothesis.It is found out that children have positive ideas related to God and the prophetbut some of them know the very little about prophet and some others do not knowanything about the prophet from the research. Expectations of children are most relatedto spiritual/moral issue such as being happy, healthy and together with people they like.Such factors as age, economical situation, their families? educational situation do notaffect their expectations too much to create great differences between them.It is important for children at this age group that their families are all together,happy and healthy. Their expectations about the prophet are to see him and getinformation related to the next world/ hereafter from him.In the last part, the result of research and suggestions related to the topic arepresented.