Süreçlerle yönetim ve bir uygulama
Management by processes and an implementation
- Tez No: 189962
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreçlerle Yönetim, Süreç Yönetimi, Ambalaj, Süreç İyileştirme, Process, Management By Processes, Process Management, Packaging, Process Improvement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İşletmelerin insan, makine, malzeme gibi girdilerinin değer katılarakmüşteri isteklerini karşılayacak çıktılara dönüştürülmesi bir süreç olaraktanımlanırken, bu süreçlerin sürekli ve düzenli olarak izlenmesi vegeliştirilmesini garanti altına almak için yapılan faaliyetler dizisi süreç yönetimikavramını ortaya çıkarmaktadır.Süreç yönetiminin bir işletmenin tüm faaliyetlerinde uygulanması veyönetimin bu uygulama üzerine yapılandırılması ise süreçlerle yönetimdüşüncesini doğrurur.Zaman içerisinde her süreç, güncelliğinin sağlanması ve etkinliğininartması için iyileştirme çalışmalarına tabi tutulmalıdır. Geçmişte iyi çalışıldığıdüşünülerek süreç iyileştirmeye gerek duymamak, işletmeleri yanılgıyasürükler.Bu çalışmanın temel amacı, süreç yönetimi düşüncesi ile süreçlerleyönetim kavramı arasındaki bağlantının teorik temelde açıklanması ve teorikolarak açıklanan bu ilişkinin uygulamadan bir örnekle desteklenmesidir.Çalışmanın birinci bölümünde süreç kavramı ve süreçlerin genelözellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde süreç yönetimi ve süreçlerle yönetimkavramları arasındaki ilişki açıklanmış, süreç iyileştirme tekniklerinedeğinilmiştir. Üçüncü ve son bölümü olan uygulama kısmında ise, sektöründelider konumda olan bir ambalaj firmasının süreçleri ve süreç iyileştirmeçalışmaları uygulama örneği olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
While a process is defined as transforming inputs like human resorces,machinery and materials to outputs that meet the customer requirements byadding value to those inputs, activities performed for the continuous andsystematic evaluation and improvement of those processes are forming theconcept of process management.Implemantation of process management through the whole businessprocesses of a firm and structuring the management on this implementationconstitutes the idea of management by processes.By time, all processes should be subjected in improvent activities toupdate and improve their efficiency. Not concerning process improvementactivities depending on the past succeses of business processes may lead thefirms to wrong management decisions.The main purpose of this study is to explain the relation between processmanagement and management by processes concepts at a theoretical basis, thensupport this theoretical explanation with a real business implementation.In the first chapter of the study, concept of process and generalattributes of processes are examined. The second chapter consisted of theexplanation of relation between process management and management byprocesses concepts, and process improvement techniques. The third and lastchapter, which is devoted to implemantation example, is constituted of processesand process improvement activities of a sector leader packaging factory.