Kurumsal kaynak planlama
Enterprise resource planning
  1. Tez No: 190397
  2. Yazar: ERSİN TEVATİROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN ŞENKAYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ERP, MRP, MRP II, ERP, MRP, MRP II
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETGünümüzde başta üretim sektörü olmak üzere hemen her alanda bilgiyi kâradönüştüren sistemler büyük rağbet görmektedir. Bu sistemlerin başında KurumsalKaynak Planlaması (ERP) yer almaktadır.ERP; şirket içindeki tüm departmanları ayrıca farklı bölgelerde bulunanfabrikaları, bunların tedarikçi firmalarını ve dağıtım merkezlerini bilgisayar vasıtasıylabirbirine bağlamak suretiyle etkin veri akışını sağlamaktadır. ERP; malzeme tedariketme, stok kontrol, üretim, pazarlama, sevkıyat, finans ve muhasebe gibi fonksiyonlarıntümünün bütünleşik olarak gerçekleştirildiği bir bilgisayar yazılımıdır.ERP' nin temelleri 1960' lı yıllarda atılmaya başlanmıştır. Bu yıllar envanterkontrolünün önemli olduğu yıllardır. şletmeler bu amaçla bilgisayar sistemlerinikullanmaya başlamışlardır. Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmaya başlamasıyla üretimplanlama, stok kontrol ve üretim takibi uygulamaları ile Malzeme htiyaç Planlaması(MRP) ve Üretim Kaynakları Planlaması (MRP II) uygulamaları da bilgisayarteknolojisine taşınmıştır. 1990'lı yıllara gelindiğinde ise firmaların, bilgisayarları, kararverme amaçlı kullanmaya başlamasıyla ERP, hayatımızdaki yerini almaya başlamıştır.ERP' nin ortaya çıkışı ve günümüzdeki konumuna ulaşması; MRP ile MRP IIsistemlerinin birleştirilip, bu sistemlere günün koşullarına ve teknolojik gelişmelereuygun eklemelerin yapılmasıyla olmuştur.ERP' yi diğer sistemlerden ayıran önemli özelliklerden biri, veriye erişimkolaylığı sunmasıdır. Rekabette başarılı olmak için kaynakların verimli bir biçimdeidare edilmesi gerekliliği aşikârdır. Bunun için, tamamen entegre çalışan; planlamadansatışa, sevkıyattan maliyete kadar her akışın kontrol edilebildiği iyi bir bilgi altyapısınaihtiyaç duyulmaktadır. Bu aşamada ERP, müşteri ilişkilerinden üretim planlamaya, hernoktada kaynakları en etkin biçimde izlenmesine ve buna ilişkin birtakım kararlaralınmasına yardımcı bir sistem konumundadır.ERP' nin kurulumu ve kurulum sonrası tam olarak işlerlik kazanması uzun birsüreç ve maliyet gerektirmektedir. ERP paketi bir kez satın alınıp, işletmeyeuygulandıktan sonra geriye dönüşü çok zordur. Bu nedenle satın alma sürecinde işletme,ihtiyaçlarını çok iyi belirlemeli ve ihtiyaçlarına en iyi cevabı verebilecek ERP paketiniseçmelidir.Bu çalışmada, Türk bilişim pazarında en büyük paya sahip ve ERP paketiniTürkiye'de ilk kullanmaya başlamış şirket olan SENT M Bilişim' de ERP Paketi seçimsüreci incelenmiştir. Hangi paketin firma için daha yararlı olacağı, tedarikçi yazılımfirmalarına gönderilen Teklife Çağrı Listesi (RFP) ve işletme çalışanlarına uygulanananket sonuçlarına göre belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalarsonucunda uluslar arası bir şirket olan IFS firmasının ERP paketi uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNowadays, especially in production sector, the systems which convertinformation to profit are strongly demanded. Enterprise Resource Planning (ERP) is atthe top of these systems.ERP enables efficient data flow among the factories located in different regionsinside departments, their supplier companies and distribution centers by means of thecomputer based connection in the company. ERP is a computer software, which carriesout the activities (material supply, stock control, production, marketing, sending,finance and accounting) synchronically.The foundation of ERP has been started, in the 1960 year. The inventory controlwas vital in these years. Then, the companies have started to use computer basedsystems for that purpose. By the help of development of information technologies,production planning, stock control, production follow and Material RequirementPlanning (MRP), Production Resource Planning (MRP II) applications have also movedto the computer based technology. In the 1990 year, companies have started to usecomputers aimed at decision making. As a result of this, Enterprise Resource Panning(ERP) has started to take place in our lives.The arise of ERP system is a result of combination of MRP and MRP II systems,and the improvements of these systems according to the technological developments.The one of the most important properties of ERP, which differs from all othersystems, is it enables easy data access. In order to make a great rivalry, it is obvious thatthe resources must be managed efficiently. To do that, it requires, completely adapted,from planning to selling and from sending to accounting controllable flows, andqualified information infrastructure. At this point, ERP is a helper system, in order tofollow the resources efficiently and to give decisions related to these resources, fromcustomer relations to production planning.Setting up of ERP and complete functionality after starting the installationrequires long time and money. When an ERP system is purchased and applied tocompany, it is hard to return. Therefore, the company has to identify its needs and findthe one which compensates all its requirements, in the purchasing period.In this report, Sentim Informatics, which has the greatest market share in theTurkish Informatics market and the first user of ERP system in Turkey, ERP systemselection period has been investigated. The ERP packet software which will be mostbeneficial for the company is tried to be identified by means of the sent Offer CallingList (RFP) to the software companies and the applied questionnaire companyemployees. As a result of the conducted researches and the studies, the international IFSCompany?s ERP packet software is seen appropriate.