Değişim davranışı bağlamında örgüt topluluklarında örgütlerarası benzerlikler ve bir araştırma
Similarities between organizations in the organizational populations according to change behaviours and a research
  1. Tez No: 190457
  2. Yazar: MEHMET ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL EFİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Stratejik Seçim, Çevresel Determinizm, Organizational Change, Strategic Choice, Environmental Determinism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Değişim bugün, tüm sosyal unsurlar için olduğu kadar örgütler için de önemlidir. Ancakbu derece önemli olan örgütsel değişim konusu, yönetim ve organizasyon yazınında sonderece kısıtlı lenslerle incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı da, örgütsel değişimi özellikleörgüt dışı faktörleri de içine alacak şekilde değerlendirmenin daha doğru olacağını ortayakoymaktır. Öte yandan çalışmanın amacı yazında baskın konumdaki stratejik seçim yönlüörgütsel değişim anlayışını reddetmek değil, aksine bu düşünceyi diğer bazı teorikperspektifleri de dikkate alarak daha sağlıklı kılmaktır. Bu doğrultuda tasarlanan çalışmanınaraştırma kısmına ilişkin bulgular, tezin iddialarını doğrular nitelikte, eklektik bir örgütseldeğişim anlayışının daha sağlıklı sonuçlar vereceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, change is important thing for organizations and other social elements in thesocieties. But nowadays, subject of organizational change is analyzed by so narrow lenses inmanagement and organization literature. The main purpose of this study is showing that moredetailed organizational change assesments which include external factors to the organizationswill be more beneficial. On the other hand, the purpose of this study is not refusing ?StrategicChoice based Organizational Change Perspective? completely which emphasize the absolutefree-will of managers. On the contrary, the purpose of these efforts is to make knowledgeabout organizational change healthier by completing the strategic choice perspective with theother organization theories. Data was provided by questionnaires and semi-structuredinterviews support this views.