Kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hastaların ailelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of people whose family members have chronic kidney diease
  1. Tez No: 195657
  2. Yazar: TÜLAY ASAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Ailesi, Psikososyal Boyut, Kronik Böbrek Yetmezlii, Aile levsellii, Sosyal Destek, Patient Family, psychosocial dimension, Chronic Renal Failure, Family Functions, Social support
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu aratırma; Kronik Böbrek Yetmezlii tanısı alan hasta ailelerinin, hastalık sürecinde ve sonrasında karılatıkları sorunların belirlenerek, KBY'nin aile ilevlerine olan etkisini ortaya koyması ve elde edilen veriler dorultusunda, hemirelik yaklaımlarına yol göstermesi amacıyla planlanmıtır. Aratırmanın evrenini stanbul'daki bir kuruluun yedi diyaliz merkezine gelen tüm hasta yakınları, örneklemini ise çalıma kriterlerine uyan 118 hasta yakını oluturmutur. Veriler literatür bilgilerine dayalı olarak gelitirilen sosyo-demografik özellikleri içeren ?Bilgi Formu? ve yedi alt gruptan oluan ?Aile Deerlendirme Ölçei (ADÖ)? kullanılarak toplanmıtır. Aratırma sonuçlarına göre; hasta yakınlarının; ya, medeni durum, ekonomik durum, çalıma durumu, eitim durumu gibi sosyodemografik deikenlerin, hastalıa karı tutumlarını etkilemekte olduu bulunmutur. Ayrıca, ADÖ toplam puan ortalamalarının yüksek olması, çalıma kapsamındaki hasta yakınlarının aile ilevlerinin olumsuz olduunu; hasta yakınlarının eitim durumlarının yüksek olması, diyaliz ortamının hijyenik olmasını istemeleri, tedavi ekibinden ilgi- hogörü beklediklerini ifade eden hasta yakınlarının ADÖ toplam puan ortalamaları düük çıkmıtır. Bu durum aile ilevlerinin olumlu etkilendiini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study was designed to determine the problems encountered by patients? families with diagnosis of CRF during illness period and thereafter, to establish the effect of CRF on the familial functions and to guide nursing approaches in accordance with obtained data. The study population composed of all patients? relatives presenting to seven dialysis centers of an enterprise in stanbul. The study sample included 118 patients? relatives meeting study criteria. Data was collected by using `Questionnaire? including socio-demographic characteristics developed based on literature data and Family Assessment Device (FAD) including seven subgroups. According to the results, it was found that socio-demographic characteristics such as age, marital status, occupation status, economic status, education level affected patients? relatives? behaviors against illness. Besides, the higher Family Assessment Device total scores? avereges were found to be consistent with negative familial functions of patients? relatives within the context of study. The Family Assessment Device total scores? averages of the patients? relatives with higher education levels and demanding for hygienic dialysis environment and expressing anticipation sympathy and tolerance from the therapy team were found to be lower. This study showed that the familial functions of patients? relatives were affected positively.