Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 4 ve 6 yaş grubu çocuklara sözlü çocuk şarkısı öğretmede kullanılan yöntemlerin etkililiği ve sözcük öğrenimine etkisinin incelenmesi
Research of the effectiveness of techniques which used to teach child songs to 4 years old and 6 years old children of preschool students and the effect of these songs on the word learning
- Tez No: 195915
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATE BAYKOÇ DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi eğitim, çocuk şarkıları, dil gelişimi, Preschool education, child songs, language development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, okulöncesi eğitim kurumuna devam eden 4 yaş grubu ve 6 yaş grubu çocuklara sözlü çocuk şarkısı öğretiminde kullanılan yöntemlerin etkililiği ve sözcük öğrenimi üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırma örneklemini, 4 yaş grubundan 11'i kız ve 11'i erkek 22 öğrenci, 6 yaş grubundan 11'i kız ve 11'i erkek 22 çocuk olmak üzere toplam 44 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak ?Lügatçe Dil Testi? ve ?Sözcük Kontrol Listesi? kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi; Friedman Test'i, Conover Test'i, Mann Whitney U Testi, Tek Etken Üzernde Tekrarlamanın Olduğu Üç Yönlü Varyans Analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; klasik yöntem ile daha fazla sayıda sözcük öğrenildiği görülmüştür. Görsel işitsel yöntem ile diğer yöntemlere göre fazla sayıda şarkı öğretildiği gözlenmiştir. Cinsiyete göre şarkı öğretim sonuçlarına bakıldığında; 4 yaş grubunda klasik yöntem ve görsel işitsel olarak zenginleştirilmiş yöntem ile şarkı öğretiminde kızların erkeklere göre daha çok sayıda şarkı öğrendiği gözlenmiştir. 6 yaş grubunda ise cinsiyet yönünden anlamlı bir fark bulunmamıştır. Buna göre ?Lügatçe Dil Testi? ön ve son test uygulamaları sonunda öğrencilerin sözcük sayılarında önemli bir artış olduğu gözlenmiştir. Ancak bu farklılığın cinsiyete ya da yaşa göre değişiklik göstermediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was planned to examine the effectiveness of techniques which used to teach child songs to 4 years old and 6 years old children of preschool students and the effect of these songs on the word learning. The sample of the research was compiled by 11 boys and 11 girls, 22 students from 4 age group and 11 boys and 11 girls, 22 students from 6 age group. Data collection tools were ? Lügatçe Language Test? and ?Word Check List?. Statistical analyses of the results were assessed with Friedman Test, Conover Test, Mann Whitney U Test, Three -Way Analysis of Variance in Repeating One Factor. According to results children were taught more songs with this improved audio-visually technique. In assessment of results according to sex variable on learning songs for 4 and 6 age group, in 4 age group it was found that girls learned more songs with both classical technique and the technique which improved audio-visually. On the other hand there was no significant difference in 6 age group according to sex variable. At the end of the study, it was observed that the technique which was improved audio-visually was efficient in teaching songs to children and in word learning of children.