Ortodontik tellerin farklı ortamlardaki korozyon davranışlarının incelenmesi
Investigation of corrosion behaviors of orthodontic wires in various solutions
  1. Tez No: 201159
  2. Yazar: BEDRİ ONUR KÜÇÜKYILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Dentistry, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik teller, korozyon, yapay tükürük, Orthodontic wire, corrosion, artificial saliva
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, diş, çene ve yüz kompleksini normal yapı ve gelişim, anomaliler ve anomalilerin tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Ortodontik tedavilerde kullanılan tel, yay, braket gibi apareylerin ağız ortamına uygun malzemelerden üretilmesi ve tedavi süresince korozyona uğramadan ve mekanik özellikleri bozulmadan kullanılabilmesi gerekmektedir. Çalışmada, literatürde ismi sıkça geçen ve ortodontistler tarafından sıkça kullanılan 18-8 Cr-Ni paslanmaz çelik, nikel-titanyum, beta-titanyum ve kobalt-krom-nikel alaşımı malzemelerden seçilmiş olan tel numuneler; insan ağız içi ortamına denk sayılan 22oC-37oC ortam sıcaklık değerlerinde; modifiyeli Fusuyama, 1g/L NaF katkılı modifiyeli Fusuyama ve %1,7 H3PO4 katkılı modifiyeli Fusuyama olmak üzere üç farklı yapay tükürük çözeltisinde bekletilerek korozyon davranışları ağırlık kaybı metodu ile gözlemlenmiş ve makro yüzey görüntüleri incelenmiştir. Son olarak alınan yüzey mikro sertlik ölçümleri ile tel yüzeyinde meydana gelen sertlik değişimleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, NaF ve H3PO4 katkılı modifiyeli Fusuyama çözeltilerinde bekletilen tüm tellerde korozyon hızının daha yüksek olduğu ve ortamlardan en çok etkilenen tellerin de nikel-titanyum ve beta-titanyum alaşımı teller olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Orthodontics is a discipline that takes up the normal structure and growth, anomalies and their treatment of tooth, jaw bone and face complex. Wires, springs and brackets used in orthodontic treatment must be produced from materials that appropriate with oral cavity and used without suffering corrosion and losing mechanical properties. In this study, wires chosen from the materials mostly aforementioned in scientific literature and used by orthodontists which are 18-8 Cr-Ni stainless steel, nickel-titanium, beta-titanium and cobalt-chromium-nickel alloys are kept in three artificial saliva solution which are modified Fusuyama, modified Fusuyama with 1g/L NaF addition and modified Fusuyama with 1.7% H3PO4 addition in a situation that is equal to oral cavity temperature and corrosion behaviors observed by using weight loss method and looking through macro surface photographs. At last, changes in the value of surface hardness are investigated by taking surface mikro hardness measurements. Consequently it is determined that corrosion rate of all wires kept in the modified Fusuyama solutions with NaF and H3PO4 addition are higher and the most affected wires are nickel titanium and beta titanium alloy wires.