Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki yakın doğu ve Türk Maarif Kolejlerindeli lise ikinci sınıf öğrencilerinin edimbilimsel performanslarını artırmaya yönelik sosyo-yapılandırmacı malzemelerin geliştirilmesi.
Developing socio-constructivist materials devoted to increasing the pragmatic performances of the lycee two students in near east college and Türk Maarif College in the Turkish Republic of Northern Cyprus.
  1. Tez No: 214540
  2. Yazar: ÖZGÜ ÇIDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Edimbilimsel Yeterlilik, Edimbilimsel Performans, Dilbilimsel Yeterlilik, Duruma Bağlı Sözce (DBS), Sosyo-yapılandırmacı Malzemeler, Söz Eylemler, Pragmatic Competence, Pragmatic Performance, Linguistic Competence, Situation-Bound Utterances (SBUs), Socio-Constructivist Materials, Speech Acts
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Yakın Doğu ve Türk Maarif Kolejlerindeki lise ikinci sınıf öğrencilerinin yabancı dilin sözlü iletişim bilgisi, yabancı dilin sözlü iletişim becerileri, yabancı dilin sözlü iletişim bilgisi/becerileri açılarından okul yeterliliği ve öğretmenlerin lise ikinci sınıf öğrencilerinin yabancı dilin sözlü iletişim bilgisi, yabancı dilin sözlü iletişim becerileri hakkındaki görüşlerini araştırmaktadır.Bu çalışmada veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmıştır. Anket ikinci dönemin başında uygulanmış ve rasgele seçilmiş 4 sınıftan 80 lise ikinci sınıf öğrencisi ve 4 İngilizce öğretmeni tarafından cevaplamıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular öğrencilerin:?birden fazla kişiyle ve yalnızca bir kişiyle konuşurken, konuşmaya nasıl başlanması ve bitirilmesi gerektiği bilgisine sahip olmadıklarını ve doğru ifadeleri kullanamadıklarını,?anadili İngilizce olan bir kişinin konuşmalarını çoğunlukla anlayamadıklarını ve sorduğu soruya cevap veremediklerini,?İngilizce konuşurken kelimelerdeki vurgunun nerede kullanılması gerektiğini bilmediklerini ve gerektiği yerde kullanamadıklarını,?İngilizce dersindeki drama etkinliklerinde arkadaşlarının konuşmalarını anlayamadıklarını ve drama etkinliklerinde başarılı olmadıklarını,?İngilizce cümlelerin sözlü kullanımında geçen yüz ifadeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ve yüz ifadesini kullanamadıklarını ortaya çıkarmıştır.İngilizce öğretmenlerinin yanıtları öğrencilerinin yüz ifadeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını ve yüz ifadelerini kullanabildiklerini ayrıca, kelimelerdeki tonlamayı gerektiği yerde kullanabildiklerini düşündüklerini göstermiştir. Ayrıca, öğrencilere göre; sözlü iletişim bilgisini ve becerilerini geliştirebilmek için okulları tarafından anketlerin uygulanmadığı, İngilizce öğretmenlerinin yabancı dillerini geliştirmek adına verdiği görevleri yapmak için okullardaki imkanlarının yeterli olmadığı, okullarında sözlü iletişim bilgisini ve becerilerini geliştirmek için kullanabilecekleri internet erişimi olmadığı, İngilizcelerini geliştirebilmek için okullarında dinleme becerilerine yönelik yeterli malzemelere ulaşamadıkları, İngilizce TV programları izleyebilecekleri TV izleme odasına sahip olmadıkları, İngilizce dersinde kullandıkları kitapların İngilizce sözlü iletişim becerileri açısından yararlı olmadığı ve gerçek hayatla ilişkili olmadıkları saptanmıştır.Öğrencilerin edimbilimsel performanslarını artırmak için örnek bir ders planı ve etkinlikler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the lycee two students? knowledge of the foreign language use, skills to use the foreign language, school sufficiency in terms of the knowledge of the foreign language use / the skills to use the foreign language and the teachers? observation of students? knowledge of the foreign language use and the teachers? observation of students? skills to use the foreign language in the Turkish Republic of Northern Cyprus.A questionnaire was used as an instrument in the study. Questionnaires were administered at the beginning of the second semester, and 80 lycee two students from randomly chosen 4 classes and 4 English teachers answered the questionnaire.The findings of the study revealed that students:?have not sufficient knowledge about how to start and finish a conversation while they are speaking to more than one person and with only one person and they cannot start and finish a conversation,?cannot easily understand the speech and cannot give an answer to the question of a person whose mother tongue is English,?do not know where they have to use stress in words and they cannot use stress,?cannot understand their friends? speech in drama activities in the English course and they are not successful in drama activities,?have not sufficient knowledge about the facial expressions used in oral use of the English utterances and they cannot use correct facial expressions.English teachers? responses showed that they think that their students have sufficient knowledge about facial expressions and they can use facial expressions correctly and that they can use stress in words. Also, according to the students' responses; questionnaires are not prepared by their schools and given to them in order to improve their oral communication knowledge and skills, their opportunities to do their tasks that their English teachers give them in order to improve their foreign language are not sufficient in schools, there is not an internet service that they can use in order to improve their oral communication knowledge and oral communication skills in their schools, they have not got a TV room in their schools where they can watch English TV programs, they think that the books that they use in English course are not related to the real life and are not beneficial in terms of oral communication skills of the English and they have not access to sufficient materials devoted to listening skills in order to develop their English.In order to increase the students? pragmatic performances, a sample lesson plan and activities were suggested.