The ring closure reactions of amidoximes with n-substituted thiourea compounds
Amidoksimlerin n-sübstitüye tiyoüre bileşikleriyle halka kapanması reaksiyonları
  1. Tez No: 216578
  2. Yazar: ASLI AYCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DÜRÜST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amidoksim, tiyoüre, triazol, tiyon, oksatriazin, tiyadiazol, merkaptotiyadiazol, spektroskopi, kromatografi, Amidoxime, thiourea, triazole-thione, mercaptothiadiazole, oxatriazine, spectroscopy, chromatography
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmanın amacı baslangıç maddeleri olarak amidoksimler ve (tiyo) ürebilesiklerinin çesitli katalizörlerin etkisi ile halka kapanması reaksiyonlarınıincelemektir. Bu amaçla sentezlenen amidoksimler önce N-substitue tiyoürebilesikleri ile reaksiyona sokularak sübstitue triazol-tiyon bilesikleri eldeedilmistir.Çözücü ve katalizör değistirilmek suretiyle aynı baslangıç maddelerindendeğisik halka sistemleri elde edilmistir.Çalısmanın bir diğer kısmı merkapto tiyadiazol bilesiklerinin RX tipi maddeler ilereaksiyonunu içermektedir ve bu sekilde SR bilesikleri sentezlenmistir. Ayrıcamerkapto tiyadiazol blesiğinin civa(II) klorür ile reaksiyonundan organokükürtcivabilesiği elde edilmistir. Sentezlenen tüm bilesikler literatürde henüz mevcutolmayan bilesiklerdir ve bu anlamda sentetik organik kimyaya önemli birkatkıdır.Yeni bilesiklerin yapıları IR,NMR (1H, 13C),Kütle Spektrumları ve fiziksel sabitler(erime noktası, Rf değerleri) yardımıyla aydınlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
The major aim of this work is to try the cyclo condensation reactions ofamidoximes and N-substituted thioureas under the effect of catalysts. For thispurpose, first amidoximes were synthesized according to the literatureprocedures. The amidoximes were then reacted with N-substituted thioureas togive triazole-thione compounds. When KF/Al2O3 catalyst system was used inDMF medium a different and new type of heterocyclic ring; oxatriazine wasobtained.Another section of the work involved in the synthesis of some new SRderivatives of mercaptothiadiazole compounds. RX type compounds, some ofwhich were synthesized in this work were used to react withmercaptothiadiazole compounds. In addition, one sample reaction was carriedout to obtain an organosulfur-mercury compound by the action of mercury (II)chloride with mercaptothiadiazole compound.All of the compounds newly synthesized were identified by means of spectralmeasurements (IR,NMR,MS) and physical constants (e.g. melting points, Rfvalues) and in this regard, this work is an important contribution to the syntheticorganic chemistry.