Yabancı dil olarak Fransızcanın öğretiminde yazınsal metinlerin seçimindeki ölçütler ve eğitsel uygulamalara yönelik görüşler
Criterion for the selection of literary texts and suggestions for educational implementations in the teaching of French as a foreign language
- Tez No: 218315
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNA ERTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, yazınsal metin, yazınsal metin ölçütleri, eğitsel uygulamalar, Yabancı dil olarak Fransızca öğretimi, Foreign language teaching, literary text, criteria for literary texts, educational implementations, the teaching of French as a foreign language
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Bu çalışmada, öncelikle yabancı dil öğretiminde yazınsal metin kullanımı konusunda kuramsal bilgilere yer verilmiş, ardından yabancı dil olarak Fransızca öğretiminde yazınsal metin kullanımının dönemlere göre nitel ve nicel açıdan gösterdiği değişiklikler ve bu değişikliklerin nedenleri irdelenmiştir.Bu araştırmada, değişik ülkelerde görev yapan Fransızca öğretmenlerine uygulanan bir anket aracılığıyla, Fransızcayı yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin yazınsal metin uygulamaları konusundaki yaklaşımları saptanarak anadillerinin bağlı olduğu dil ailelerine göre sınıflandırılmaya çalışılmıştır.Çeşitli ülkelerden yabancı dil öğretimi, yazın ve dilbilimi alanlarında uzman eğitimcilere uygulanan bir anketin sonuçları, istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yabancı dil öğretiminde yazınsal metinlerin hangi ölçütlere göre seçilmesi ve sınıf ortamında bu metinlerle ne tür uygulamalara yer verilmesi gerektiği belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, Fransızca öğretmenlerine ve yabancı dil öğretimine yönelik kitap hazırlayan yazarlara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the current study, following theoretical discussion on the use of texts in the teaching of foreign languages, the use of texts in the teaching of French as a foreign language has been analyzed in terms of both qualitative and quantitative changes in accordance with eras, and the reasons for these changes.In this study, by means of a questionnaire administered on teachers of the French language in various countries, different approaches of teachers that teach French as a foreign language to applications of the use of literary texts have been determined and classified in terms of language classes that native languages of the participants belong to.Results obtained from the questionnaire administered on expert educators on the teaching of foreign languages, literature and linguistics, have been statistically assessed and the criteria according to which literary texts should be selected in the teaching of foreign languages, as well as the kinds of activities through which these texts should be presented in the classroom, have been determined. The study concludes with suggestions for both the French language teachers and text writers for the teaching of foreign languages.