Özel sağlık kuruluşlarında işgücü hareketliliği ve işgücü devir oranını etkileyen faktörler
The factors effecting labor mobility and turnover rate in private healthcare institutions
  1. Tez No: 219025
  2. Yazar: METE TÜRKER AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. CEM KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Labor Mobility, Labor Turnover, Healthcare Institutions, Private Hospitals, Human Resources Management
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sağlık hizmetlerinin kendine has özellikleri nedeniyle, sektörde çalışan işgücünün, bilgi, beceri ve tecrübe yönünden en üst seviyelerde olması gerekmektedir. Sağlık sektöründe en büyük sermaye işgücüdür. Bu nedenle, ister kamuya ait olsun ister özel, sağlık kurumlarında verimliliğin en büyük şartı da işgücünün göstereceği verimlilik olacaktır. İşgücünün etkinlik ve verimliliğinin arttırılması, verimli işgücünün ise çalıştıkları sağlık kuruluşuna bağlılıklarının sağlanması, günümüz sağlık kuruluşları yönetimlerinin en büyük hedeflerinden biri olarak görülmektedir.Bu çalışmada, özel hastanelerde işgücü devri kavramı, sağlık kuruluşlarında işgücü devrinin önemi ve özel sağlık sektöründeki mevcut durum incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hizmet ve sağlık sektörüne ait genel bilgiler ve sağlık kurumlarında çalışan işgücüne ait meslek standartları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde işgücü devri kavramı, hesaplanma yöntemleri, yarar ve sakıncaları ve işgücü devrini etkileyen faktörler açıklanmıştır.Üçüncü bölüm ise gerçek verilere dayalı bir araştırmanın yapıldığı bölümdür. Ankara ili dahilinde faaliyet gösteren 4 adet özel hastanede yapılan çalışma 2 kısım halinde değerlendirilmelidir. Birinci kısımda, araştırmanın yapıldığı özel hastanelerle ilgili işgücü devir oranlarının durumu ve işgücü hareketliliği incelenmiştir. İkinci kısım ise daha detaylı ve işgücünün işle ilgili tutumlarının araştırmasına yöneliktir ve veriler anket çalışması ile elde edilmiştir. Anket Çalışması Formu, hastanelerde çalışan işgücüne ait kişisel bilgileri belirlemeye yönelik 8 sorunun sorulduğu giriş kısmı hariç, toplam 8 bölümden oluşmaktadır. Özel sağlık sektörü hastanelerinde çalışan 374 personele uygulanan anket, işgücünün çalıştıkları hastanelerle ilgili tutum ve işe bağlılıklarını göstermesi açısından son derece detaylı bir çalışma niteliği taşımaktadır. Son kısımda ise analiz sonuçları ve değerlendirmeler yapılarak, alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler aktarılmıştır.Kalite yönetimi felsefesinin son dönemlerde çok önemli hale geldiği sağlık sektöründe, kaliteyi gerçekleştiren ?işgücü? faktörü, özellikle özel sağlık sektöründe rekabetçi üstünlük elde etmenin tek yoludur. Bu çalışmanın, hastanelerin performansları üzerinde etkili olabilecek insan kaynakları araçlarının anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlayacak ve hastanelerde insan kaynakları teknikleri konusunda eğitim veren akademik ve akademik olmayan eğitim kurumları için önemli sonuçları olacağına inanılmaktadır.Anahtar Sözcükler1.İşgücü Hareketliliği2.İşgücü Devir Oranı3.Sağlık Kuruluşları4.Özel Hastaneler5.İnsan Kaynakları Yönetimi
Özet (Çeviri)
By reason of specific features of medical services, the working labor force, the knowledge, the skill and the experince of the health service must be at the highest levels. The most important capital of the medical sector is labor force. Therefore the principal productivity condition of both public and private organizations of the medical establishments is the productivity of the labor force. The most important target of the present medical establishments are the increase of efficiency and productivity of labor force and then enabling productive labor force by connectivity to the medical establishment of the employees.In this study, It is evaluated that the labor assignment of the private hospitals concept, the importance of the labor assigment at the healthcare institutions and present situation of the private medical sector. The study has three sections. The general information about the service medical sector and occupational standards of the working labor force at the medical establisments has been explained in the first section. The concept of labor assignment, the advantages and disadvantages of the calculation methods and the factors affected the labor assigment has been explained in the second section.The third section is the research that is leading the actual data. The study that has been done at the 4 private hospitals which are showing activity in Ankara should be evaluated in 2 parts. In the first part, the situation of the ratio of labour assignment and labour activities of the private hospitals has been inspected. The second part is about more detailed research of the labor force behaviours and datas received by the survey. The first 8 questions are survey form and for the personel data of the labor force of the hospitals. Besides the first 8 questions there are totally 8 parts. The suvey was been applied to 370 staff working at private medical sector hospitals and an extremeley detailed study showing the behaviours of the labor force about the hospitals and connectivity to the work. In the last part it is quoted the analyses results and evaluations of the cautions and requirements.The philosophy of the quality management became very important at the medical sector. The ?labor force? factor that realizes the quality is the only way of the achieving the competative advantage especially at the private medical sector. It is beleived that this study shall have important impact for the understanding and application of the human resources that is efficient on the performance of the hopitals and both academic and non-academic education establishments that serve about the human resources techniques.