Beyin temelli öğrenme kuramına dayalı biyoloji eğitiminin akademik başarı ve tutum üzerine etkisi
The effect of brain based learning biology education upon the academic success and attitude
  1. Tez No: 219028
  2. Yazar: SOLMAZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Biyoloji Öğretimi, Başarı, Tutum, Brain Based Learning, Biology Teaching, Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma; Beyin Temelli Öğrenme Kuramı'na uygun olarak hazırlanan etkinliklerle oluşturulan öğrenme ortamının, geleneksel öğrenme ortamıyla karşılaştırıldığında; ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin, biyoloji dersi ?hücrede madde alışverişi? konusunu öğrenme düzeylerine ve biyoloji dersi tutumları üzerine etkisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmada ön test- son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Çankaya ilçesi Anıttepe Lisesi'nde öğrenim görmekte olan 9. sınıf öğrencilerinden yansız atama yoluyla seçilen 9/A sınıfı deney grubu, 9/L sınıfı kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmanın başlangıcında deney ve kontrol grupları kişisel özellikleri ve ön bilgileri bakımından denkleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının her birinde 22 öğrenci bulunmaktadır.Araştırmada kullanılan veri toplama araçları: kişisel bilgiler anketi, hücrede madde alışverişi başarı testi, tutum ölçeği ve öğrenci görüş anketidir. Bu araçlardan elde edilen verilerin analizi SPSS paket programında; bağımsız gruplar için t-testi, bağımlı gruplar için t-testi ve yüzde-frekans işlemleri kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonucunda, hücrede madde alışverişi konusunun beyin temelli öğrenme etkinlikleriyle işlendiği deney grubunun, konunun geleneksel öğretimle işlendiği kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu yöntemle, öğrencilerin biyoloji dersine karşı tutumlarında herhangi bir farklılığın oluşmadığı; ancak öğrencilerin etkinliklerle ders işlemeyi sevdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to elucidate the effect of activities prepared for the teaching medium established according to brain based biology education on the learning levels of 9th grade students related to the topic of ?transfer of matter in the cell? and their attitudes towards biology course.The pre test-post test control group containing model was employed in the study. The experimental and control groups were class 9/A and class 9/L studying in Anıttepe High school in Cankaya town of Ankara province in 2007-2008 academic year assigned by a non-biased manner. At the beginning of the study, the experimental and control groups matched considering individual characteristics and their pre-knowledge level. There were 22 students in the experimental and control groups each.The data collection tools used in the study were, personal information survey, achievement test related to the topic of ?transfer of matter in the cell?, attitude scale and students? opinion survey. The data obtained were analyzed by SPSS software using t-test for the independent groups and t-test and percentage frequency analysis for the dependent groups. The results obtained from the analyzes revealed that academic achievement rate of the experimental group where the topic of ?transfer of matter in the cell? was given by the use of brain based learning activities was higher than the control group who were subjected to the traditional education method. It was also concluded that this method did not cause appreciable change in the attitude of the students towards the biology course however the student enjoy the lectures being given with activities.