Teaching vocabulary to secondary school students through games
İlköğretim okulu öğrencilerine oyunlarla kelime öğretimi
- Tez No: 219238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜL KADİR ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime öğretimi, dil öğretiminde kullanılan oyunlar, Teaching vocabulary, games used in teaching foreign language
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı kelimelerin oyunlarla öğretiminin, daha iyi öğrenme ve hatırlama sağlayıp sağlamadığını bulmaktır. Bu çalışma iki farklı kelime öğrenme tekniğinin, oyunlarla ve geleneksel yolla kelime öğretiminin arasındaki farkı araştırmaktadır. Aaraştıma Afyonkarahisar Çay Çağlayan İlköğretim Okulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılanlar iki sınıftan toplam 40 adet ilk seviyede öğrencidir. Ön-test, son-test, kontrol grup modeli kullanılan bu araştırma, nicel ve yarıdeneyseldir. Her iki grupta aynı hedef kelimeleri çalışmıştır. Her iki gruba da çalışma öncesinde ve sonrasında test uygulanmıştır. Çalışma öncesindeki test ön-test, sonrasındaki test ise son-test olarak değerlendirilmiştir. Ön-test ve son-testlerin sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda, kelimeleri oyunlarla öğrenen öğrencilerin daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to find out whether teaching vocabulary through games would result in better learning and remembering vocabulary items. This study investigated differences between two vocabulary acquisition techniques, using games and using traditional method in EFL classes. The study was conducted at Çağlayan Secondary School in Afyonkarahisar / Çay. The participants were 40 elementary level students in two classes. The study was a quantitative quasi-experimental study, in which a pre-test, posttest control group design was used. Both experimental and control groups studied the same target words. The experimental group learned the words through games. Both groups had a test before and after the instruction. The tests before the instruction were graded as pre-tests and those after the instruction as post-tests. The comparison of the post-test scores of the groups demonstrated that students who learned vocabulary through games were more successful in remembering the target words.