Güneş enerjisi ile çalışan amonyak/sulu soğurmalı soğutma sisteminin tasarımı ve imali
Design and construction of a solar powered aqua-ammonia absorption refrigeration system
  1. Tez No: 21931
  2. Yazar: İBRAHİM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. ERCAN ATAER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğurmalı soğutma, güneş enerjisi, Soğutma
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ill GÜNEŞ ENERJİSİ ÎLE ÇALIŞAN AMONYAK/SULU S0ĞURM2LI SOĞUTMA SİSTEMİNİN TASARIÎÎI VE İMALİ (Yüksek Lisans Tezi) İbrahim ERDOĞAN GAZÎ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 19 91 ÖZ Bu çalışmada güneş enerjisi ile çalışan amonyak/su lu Soğurmalı Soğutma Sisteminin (SSS) tasarımı ve imali yapılmıştır. SSS, yoğuşturucu, buhar laştırıcı, soğurucu, ayırıcı, distilasyon kolonu, deflakmatör, pompa ve gen leşme vanaları ile karışım ve soğutucu ısı değiştirge cinden oluşur. Tasarımda güneşi takip eden yoğunlaştırı- cı güneş kollektörlerinde elde edilen sıcak su ısı kayna ğı olarak kullanılmıştır. SSS nin soğutma gücü 1 kW ola rak tasarlanmış ve tank içerisindeki 50 1 suyun + 8 C ye kadar soğutulması amaçlanmıştır. Tasarım, 24°C yoğuş turucu, 22°C soğurucu, 5°C buhar laştırıcı, ve 90°C ayırı cı sıcaklığında yapılmıştır. Tasarımı ve imalatı yapılan SSS hin performans deneylerinin.sonuçları tablolar ve diyagramlar halinde verilmiştir. Bilim kodu :625.05.04
Özet (Çeviri)
IV DESIGN AND CONSTRUCTION OF A SOLAR POWERED AQUA-AMMONIA ABSORPTION REFRIGERATION SYSTEM (M.Sc. Thesis) Ibrahim ERDOĞAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY October 1991 ABSTRACT In this study, a solar powered aqua-ammonia absorption refrigeration system (SSS) is design and constructed The SSS consists of condenser, evaporator, absorber, generator, distillation column, def lectometer, pump and expansion valves. Solar concentraters are used as heat source. The e cooling load of the SSS is 1 kW and the system is designed to cool 50 1 of water in a tank to the temperature of 8 C. The SSS is designed for 24°C condenser, 22°C absorber, 5°C evaporator and 90°C generator temperatures. Results of the performance tests of the SSS are given as tables and diagrams. Science Code : 625.05.04 Keywords : Absorption refrigeration, solar energy, refrigeration. Number of Pages s 112 Advisor: Prof. Dr. Ö.E. ATAER