Lise giriş sınavları (LGS-OKS) coğrafya sorularının bilişsel alan basamaklarına göre değerlendirilmesi (2003 -2007)
Assessment of geography questions according to the cognitive field steps in the examination of high school (LGS-OKS ) 2003 -2007
- Tez No: 219648
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: OKS, coğrafya soruları, bilişsel alan, Bloom taksonomisi, ölçme ve değerlendirme, OKS, geography questions, cognitive field, the taxanomy of Bloom, evaluation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, 2003-2007 yılları arasında yapılan liselere giriş sınavlarında (LGS-OKS) sosyal bilgiler testinde yer alan coğrafya sorularının Bloom'un bilişsel alan taksonomisine göre sınıflandırılması yapılmış ve soruların sosyal bilgiler programına uygunluğu incelenmiştir. Ayrıca, 2007 OKS sınavındaki coğrafya sorularının güçlük dereceleri, ayırt edicilikleri ve soruların cevaplanma oranları analiz edilmiş ve bu sorularda öğrencilerin başarı durumları değerlendirilmiştir.Bu çalışmanın verileri elde edilirken çalışmanın yöneldiği amaç ve araştırmanın kapsamı bakımından genel tarama modeli kullanılmıştır. 2003-2007 tarihleri arasındaki OKS sosyal bilgiler testinde yer alan coğrafya soruları, ölçme değerlendirme uzmanlarının görüşleri doğrultusunda Bloom'un bilişsel alan taksonomisine göre betimsel olarak değerlendirmiştir. 2007 yılı soruları ise, ITEMAN paket programı kullanılarak elde edilen analiz sonuçları dikkate alınarak değerlendirilmiştir.Değerlendirme sonucunda, OKS sosyal bilgiler testinde yer alan coğrafya sorularının, Bloom'un bilişsel alan basamaklarına göre sınıflandırıldığında en alt basamak olan bilgi düzeyi basamağı ve üst düzey beceri gerektiren değerlendirme basamağına ait hiçbir soru bulunmadığı, en fazla ise kavrama düzeyinde yer aldığı tespit edilmiştir. OKS coğrafya sorularının, büyük oranda sosyal bilgiler programına uygunluk gösterdiği, ancak sınıf düzeyleri ve ünitelere dağılımında eşitsizliklerin olduğu görülmüştür. 2007 OKS coğrafya sorularının sınav verileri incelendiğinde ise, genel olarak güçlük derecesi yüksek olan soruların ayırt edici sorular olmadığı, ayrıca öğrencilerin şekilli sorularda daha fazla hata yaptıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the cognitive field step taxonomy of Bloom in the examination of high school, the classification of the geography questions between 2003 and 2007 has been done and the questions has been looked over according to the consistency in social studies program in this paper. Besides, the difficulty of the geography questions, discrimination level and the rate of responsing the questions has been analised and the success of students has been assessed.The aim of this serach while getting the results of this paper and as a comprise of the search general cross-hatching model has been used. The questions of geography released between 2003 and 2007, assessed discriptively according to the experts of evaluation, and the questions in 2007, the analyse results are assesessed according to the package program of ITEMAN.As the result of the assessment, the questions of geography taken place in OKS, while classified to the cognitive field questions, there is no questions belonging to the the lowest level which is knowledge level and the highest level which necessiate the ingenuity level, but the most cared one way of cognitive level, the questions in geography in the large extend comply with the social studies program. But there is inequalty in the level of the class and the arrangement of the modules. When the results are investigated in 2007 OKS geography questions in general, difficult guestions doesn?t have the distinguishing capacity and also it is observed that the students have made more mistakes in the illustrated questions.