Ana-babaların çocuklarının beden eğitimi dersine katılımına yönelik tutumları ve beklentileri
Expectations and attitudes of parents towards participation of their children into physical education classes
- Tez No: 225517
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZBAY GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden egitimi ve spora katılım, aile, tutumlar, Participation into physical education and sports, parents, attitudes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu arastırmanın amacı; ilkögretim 6, 7 ve 8.sınıflarda ögrenim gören ögrencilerin ana-babalarının, çocuklarının beden egitimi dersine katılımına yönelik tutum ve beklentilerini belirlemek, bu tutum ve beklentilerin; ögrenci ve ana-babalarının kisisel bilgilerinden elde edilen bagımsız degiskenlere göre farklılasıp farklılasmadıgını karsılastırarak ortaya koymaktır. Çalısmaya, Mersin l Milli Egitim Müdürlügüne baglı merkez okullarda ögrenim gören 955 ögrencinin velisi gönüllü olarak katılmıstır. Arastırmada veri toplama araçları olarak; ana-babaların, çocuklarının beden egitimi dersine katılımıyla ilgili ?Tutum Ölçegi?, ?Beklenti Anketi? ve ?Açık Uçlu Soru Anketi? kullanılmıstır. Arastırma sonucunda ana-babaların, çocuklarının beden egitimi dersine katılımına yönelik tutumlarının; çocukların okudukları sınıf, çocukların beden egitimi ögretmenlerinin cinsiyeti, okul takımlarında ve spor kulüplerinde oynama durumları, ana-babanın spor yapma durumu, sporla ilgili TV programlarını izleme, sporla ilgili yazılar okuma (gazete, dergi, kitap gibi) ve spor yarısma veya müsabakalarını izlemeye gitme sıklıgına göre farklılastıgı görülmüstür. Arastırmada beklenti anketi ifadelerine verilen tepkilerin de genelde istendik yönde oldugu görülmüs ve bazı degiskenler açısından anlamlı farlılıklar tespit edilmistir. Ayrıca içerik analizi sonucu elde edilen bulguların da arastırmada ulasılan diger bulgularla benzer özellikler tasıdıgı saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Objective of this study is to determine the expectations and attitudes of parents of students in the 6th, 7th and 8th grades in primary school towards participation of their children into physical education classes and to display, in a comparative way, whether these attitudes and expectations acquire a different character according to the independent variables obtained through personal information of students and parents. Parents of 955 students attending to the schools affiliated to the Provincial Directorate of National Education in Mersin Province participated into the study voluntarily. ?Attitude Scale?, ?Expectation Questionnaire? and ?Open-Ended Questionnaire? concerning the attitudes of parents towards participation of their children into physical education classes were used in the study as the data-collection tools. It has been observed in the outcome of the study that attitudes of parents towards participation of their children into physical education classes vary depending on the grade of their children, sex of the teacher of physical education class of their children, children?s state of doing sports/playing in the school teams and sports clubs, parents? state of doing sports, parents? watching TV programs concerning sports, reading articles concerning sports (newspapers, magazines, books and etc?) and frequency of watching sports contests and competitions. It has also been found out in the study that reactions given to the expressions in the expectation questionnaire are usually in the desired way and significant differences were detected for some variables. Furthermore, it has been figured out that findings acquired through the content analysis have similar characteristics with other findings obtained through the study.