Farklı dayanıklılık antrenmanlarının oksidatif stres oluşumu ve antioksidan düzeyleri üzerine etkisi
The effects on oxidative stress and antioxidant levels of different endurance training methods
  1. Tez No: 225524
  2. Yazar: SERKAN REVAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. EMRE EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık antrenmanı, oksidatif stres, antioksidan, Endurance training, oxidative stress, antioxidant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısma, farklı dayanıklılık antrenman metodlarının, oksidatif stres olusumu ve antioksidan düzeyleri üzerine etkilerini arastırmak amacıyla yapıldı. Arastırma, düzenli olarak egzersiz yapmayan, rekreatif olarak aktif, sigara içmeyen ve herhangi bir ek vitamin tableti kullanmayan, 38 erkek beden egitimi ve spor yüksekokulu ögrencisi üzerinde gerçeklestirildi. Denekler, sürekli kosular (n=13), interval kosular (n=12) ve kontrol (n=13) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Antrenman gruplarına, 8 hafta boyunca, haftada 3 gün antrenman programı uygulanırken, kontrol grubu herhangi bir programa dahil edilmedi. Deneklerin her birinden, 8 hafta öncesi ve sonrasında, dinlenik durumda ve tükenme egzersizi sonrası kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde plazma malondialdehid (MDA), laktat dehidrogenaz (LDH), glutatyon peroksidaz (GPx) ve katalaz (CAT) tayinleri analiz edildi. Her iki antrenman metodu da dinlenik ve tükenme MDA degerlerini önemli düzeyde etkilememistir. Sürekli kosular 8 hafta sonunda, tükenme egzersizi sonrası MDA degerlerini önemli düzeyde azaltmıstır. Tükenme egzersizi, LDH degerlerini bütün gruplarda sadece antrenmanlardan önce önemli düzeyde artırırken, her iki antrenman metodu da 8 hafta sonunda, dinlenik ve tükenme LDH degerlerini önemli düzeyde azaltmıstır. Tükenme egzersizi, GPx degerlerini hiçbir grupta önemli düzeyde etkilememistir. Sürekli kosular, dinlenik ve tükenme GPx degerlerini önemli düzeyde artırırken, interval kosular sadece dinlenik GPx degerlerini önemli düzeyde artırmıstır. Sürekli kosular, dinlenik CAT degerlerini önemli düzeyde azaltırken, tükenme CAT degerlerini etkilememistir. Interval kosular ise hem dinlenik CAT degerlerini hem de tükenme CAT degerlerini önemli düzeyde azaltmıstır. Ayrıca sürekli kosular 8 hafta sonunda, tükenme egzersizi sonrası CAT degerlerini önemli düzeyde artırmıstır. Sonuç olarak, düzenli olarak yapılan dayanıklılık antrenmanlarının, antioksidan sistemi güçlendirerek, lipid peroksidasyonunu ve LDH aktivitesini azalttıgı ve buna dayanılarak olası doku hasarını azaltabilecegi kanısına varılmıstır. Ayrıca, sürekli kosuların, interval kosulara göre özellikle antioksidan enzimleri daha fazla aktive ederek, tükenme egzersizi sonrası olusan lipid peroksidasyonunu önlemede daha etkili oldugu fakat bunun istatistiksel olarak önemli olmadıgı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effects on oxidative stress and antioxidant levels of different endurance training methods. Thirty eight male students from Physical Education and Sports voluntarily served as subjects for this study. All subjects were nonsmokers, didn?t participate in regular exercise, active as recreative and didn?t use any vitamin tablets. Subjects were divided into three groups as continuous running (n=13), intermittent running (n=12) and control group (n=13). The control group wasn?t taken in any programs, while a training program was carried out on training groups three times a week during 8 weeks. Blood samples collected at rest and after exhaustive exercise before and after 8 weeks, were analysed for the determination of plasma malondialdehyde (MDA), lactate dehydrogenase (LDH), glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT). There was no significant differences between pre and post training of rest and exhaustive MDA values of training groups. Continuous running decreased MDA values after exhaustive exercise at the end of 8 weeks. While exhaustive exercise increases significantly LDH values in all groups only before training, both training methods have decreased significantly LDH values at the end of 8 weeks. Exhaustive exercise didn?t effect significantly GPx values for all groups. While continuous running increased significantly rest and exhaustive GPx values, intermittent running increased significantly only rest GPx values. While continuous running decreased significantly rest CAT values, it didn?t effect exhaustive CAT values. However, intermittent running decreased significantly both rest CAT values and exhaustive CAT values. In addition, continuous running increased significantly CAT values after exhaustive exercise at the end of 8 weeks. As a result, it could be concluded that regular endurance training made strong antioxidant system, decreased lipid peroxidation and LDH activity and so it could decrease possible tissue damage. In addition, it could be said that continuous running activated antioxidant enzymes more than intermittent running and it was more efficient to prevent lipid peroxidation which occurs after exhaustive exercise but it wasn?t significant statistically.