Üniversitelerdeki yabancı diller birimleri yöneticilerinin yönetsel yeterlik düzeyi ile İngilizce öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin araştırılması
Investigating the managerial competency level of the principals at foreign languages departments of the universities and the level of commitment to the organization of the instructors of English
  1. Tez No: 226079
  2. Yazar: ADEM AL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bölüm Baskanı, Yüksekokul Müdürü, Ögretim Elemanı, Ögretim Görevlisi, Okutman, Örgütsel Baglılık, Yönetsel Yeterlik, Department Heads, Directors of School of Foreign Languages, Teaching Staff, Instructors, Lecturers, Organizational Commitment, Managerial Competency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu arastırmanın amacı, yüksekögretim kurumlarındaki yabancı diller birimleri yöneticilerinin yönetsel yeterlik düzeyleri ile bu birimlerde görev yapmakta olan İngilizce ögretim elemanlarının örgütsel baglılık düzeylerini incelemektir. Betimsel nitelik tasıyan bu arastırma, sekizi devlet, altısı vakıf olmak üzere toplam on dört üniversitede uygulanmıstır. Arastırmanın sonucunda hem vakıf hem de devlet üniversitelerindeki İngilizce ögretim elemanlarının genel örgütsel baglılık düzeyleri ile örgütsel baglılıgın devam ve normatif boyutlarında da baglılık düzeyleri orta düzeyde bulunmustur. Ayrıca, üniversitelerin yabancı diller birimlerini yöneten kisilerin her hangi bir ngilizce anabilim dalı mezunu olmamasının İngilizce ögretim elemanlarının örgütsel baglılık düzeyini etkilemedigi saptanmıstır. Yönetsel yeterlik açısından, vakıf üniversitelerindeki yabancı diller birimleri yöneticilerinin yönetsel yeterlik düzeyleri ?iyi?, devlet üniversitelerindeki meslektaslarınki ise ?orta? seviyede bulunmustur. Yapılan t testi sonucunda, vakıf üniversitelerindeki yabancı diller birimleri yöneticilerinin genel yönetsel yeterlik düzeyleri ile yönetsel yeterligin ?insan yönetimi?, ?denetleme ve degerlendirme? ve ?teknolojiyi kullanma? düzeylerinin devlet üniversitelerindeki meslektaslarınkinden anlamlı derecede daha yüksek oldugu görülmüstür. Ayrıca, bir İngilizce anabilim dalı mezunu olan yöneticiler ile bir İngilizce anabilim dalı mezunu olmayan yöneticilerin yönetsel yeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmıstır. Son olarak, İngilizce ögretim elemanlarının örgütsel baglılık düzeyleri ile yabancı diler birimleri yöneticilerinin yönetsel yeterlik düzeyleri arasındaki iliskinin düzeyi, yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda .40 çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to investigate the managerial competency level of the principals in charge of foreign languages departments at universities and the level of commitment to the organization of the instructors of English working at these units. The research is descriptive and its population is made up of eight state universities and six private universities. At the end of the research, regarding commitment to the organization in general and its continuance and normative dimensions at both state and private universities, the level was found to be ?medium?. In addition, it was found that whether or not the principal graduated from a study field related to English language does not have a significant impact on the level of the instructors? commitment to the organization. With regard to the managerial competency, managerial competency level of the principals at private universities was found to be ?good?, while that of their colleagues at state universities was found to be ?medium?. Furthermore, the managerial competency level of the principals at private universities was found higher than that of those at state schools in terms of managerial competency in general and its ?people management?, ?supervision and evaluation?, and ?technology use? components. Besides, it was found that there is a significant difference between the managerial competency level of the principals who graduated from a study field related to English language and that of those who graduated from totally different study fields. Finally, as for the correlation between the level of commitment to the organization and the level of the managerial competency, Pearson correlation value was found to be 0.40.