Sermaye yapısı ve hisse senedi değeri arasındaki ilişkinin çeşitli borsalarda mukayeseli olarak incelenmesi
Review of relationship between capital structure and stock values in different stock exchanges
  1. Tez No: 227803
  2. Yazar: NAZİF BURCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, Hisse getirisi, Firma değeri, Capital structure, Stock returns, Firm value
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Sermaye yapısı teorileri firmaların sermaye yapılarının firma değeri ve sermaye maliyeti üzerinde nasıl bir etkisi olacağını incelemektedir. Ampirik çalışmalara göre genel olarak hisse getirileriyle sermaye yapısı oranları arasında pozitif bir ilişki beklenilmektedir.Çalışmada 1996 ? 2006 yıllarında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Brezilya Borsası (Bovespa), New York Hisse Senetleri Borsası (NYSE) ve Londra Hisse Senetleri Borsasında (FTSE) işlem gören firmaların yatay-kesit verilerini kullanmak suretiyle, sermaye yapıları ile hisse senedi değerleri arasında bir ilişkinin olup olmadığı mukayeseli olarak incelenmiştir. Çalışmanın bağımlı değişkeni hisse senetlerinin aylık getirileri, bağımsız değişken ise sermaye yapısı oranlarıdır. Beta, firma büyüklüğü değişkenleri de diğer açıklayıcı değişkenler olarak kullanılmıştır. Çalışmada korelasyon analizi, portföy analizi ve panel regresyon analizi olmak üzere üç çeşit uygulama yapılmıştır.Yapılan analiz sonuçları, tüm borsalarda hisse getirileriyle borç oranı (Toplam Borçlar/Piyasa Değeri) arasında pozitif ve istatistikî olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu ilişki NYSE ve FTSE'de İMKB ve Bovespa'ya göre daha güçlüdür. Analiz sonuçları Bovespa ile İMKB, NYSE ile de FTSE arasında ortak özellikler bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Capital structure theories analyze how the company?s capital structures affect its firm value and its cost of capital. As shown by empirical studies, it is predicted that there is a positive correlation between the stock returns and capital structures.In this paper, it is analyzed that whether there exists any relationships between Companies? capital structures and stock values that are traded in Istanbul Stock Exchange (ISE), Brazil Stock Exchange (Bovespa), New York Stock Exchange (NYSE) and London Stock Exchange (FTSE) between 1996 and 2006.Monthly stock returns are used as dependent variables and capital structure ratios are used as independent variables. Beta and firm size are used as the other explanatory variables. Correlation analysis, portfolio analysis and panel regression analysis are used to conduct the research. Conclusions are consistent with expectations. It is observed that, in all stock exchanges there is a positive and statistically significant relationship between stock returns and debt ratio (Total Debt/Market Value).This relationship is more significant in NYSE and FTSE as compared to Bovespa and ISE. The results showed that ISE and Bovespa have some common characteristics, so does NYSE and FTSE.