Turizm meslek yüksekokulu öğrencilerinin gıda güvenliği bilgi ve uygulamaları
Food safety knowledge and practices of vocational school of tourism students
- Tez No: 227870
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Ev Ekonomisi, Eğitim ve Öğretim, Food Hygiene and Technology, Home Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gıda güvenliği, Turizm Meslek Yüksekokulları, eğitim- öğretim, bilgi ve uygulama düzeyi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma, gıda güvenliği eğitimi alan ve almayan Turizm Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin bilgi düzeyi ve uygulama farklılıklarını belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma, Turizm Otelcilik Programının 1. ve 2. sınıflarından 100'er, Turizm Rehberliği Programının 1. ve 2. sınıflarından 50'şer olmak üzere toplam 300 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Turizm Otelcilik Programı 2. sınıf öğrencileri bu eğitimi almıştır.Araştırmada, anket formu dağıtılmış ve elde edilen SPSS 11.5 paket programında değerlendirilmiştir. Sonuçlar; sayı, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri olarak verilmiş ve önemli farklılıkların belirlenmesinde independent `'t'' testi uygulanmıştır.Öğrencilerin bilgi düzeyi, riskli gıda tüketimine ilişkin görüşleri ve uygulamaları değerlendirildiğinde; eğitim aldıktan sonra bilgi düzeylerinde önemli artış ve fark olduğu (p0.05). Eğitim almayan öğrencilerde ise, riskli gıda seçimi ve yanlış uygulamalar saptanmıştır. Tüm öğrenciler içinde; mayonez büyük çoğunlukla (%82.0) tüketilen, az pişmiş hamburger (%8.6) ise, düşük oranının tükettiği riskli gıdalar olmuştur. Cinsiyetin bilgi düzeyi ve riskli gıda tüketimlerine ilişkin görüşleri üzerinde önemli fark yarattığı (p0.05). Bu amaçla turizm okullarının tüm programlarına gıda güvenliği derslerinin konulması, önemini benimsetecek uygulamalarla davranışa dönüştürülebilecek şekilde planlanmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and carried out with the aim of indicating differentlevels of knowledge and practices between the students of Vocational School ofTourism who had food safety education and who did not. In total, three hundredstudents participated in our study; two hundred of them were grade 1 and 2 studentsfrom Tourism and Hotel Management Department and a hundred of them wereTourism Guidance Department grade 1 and 2 students. The group of students withfood safety education were 2nd grade students from Tourism and Hotel ManagementDepartment.Data for the study was gathered through questionnaires and it was analyzedusing SPSS programme version 11.5. Results were interpreted by frequencies,percentages, means and standard deviation values. Independent T-test analysis wasused to find out the significant differences between groups.When the knowledge level, ideas about risky food consumption and practicesof students were analysed, it was found out that after the training, there was asignificant increase in the level of knowledge (p0.05). Preferences forrisky food and wrong practices were determined among untrained students. In thetotal samples of students, mayonnaise was found to be consumed by a great numberof students (%82.0) while rare hamburger was consumed by a small number ofstudents (%8.6). The findings also showed that gender caused a significant differenceon the knowledge level and ideas on risky food consumption (p0.05). Therefore, it can besuggested that food safety courses and behavioural change oriented planning shouldbe included in all programmes of tourism schools.Key words : Food safety, Vocational Schools of Tourism, Education and Teaching,Knowledge and Practice Level