Piyano eğitiminde makamsal yapıdaki eserlerin seslendirilmesinde karşılaşılan teknik güçlükler ve model önerileri
Technical difficulties faced in the playing of piano works in modal tone structure in piano education and model suggestions
  1. Tez No: 227871
  2. Yazar: MEHTAP AYDINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN ALBUZ, PROF. F. AYFER TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalları, Piyano Eğitimi, Makamsal Yapıdaki Eserler, Zorluk Düzeyi, Teknik Güçlükler, Model Önerileri, Departments of Music Education, Piano Education, Piano Works in Modal Tone Structure, Difficulty Level, Technical Difficulties, Model Suggestions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu araştırmanın beş alt amacı vardır. Araştırmanın birinci alt amacı; müzik öğretmenliği anabilim dallarındaki piyano eğitimi sürecinde, Türk besteci ve müzik eğitimcilerimizin eserlerinden hangilerinin seslendirildiğini tespit etmektir. İkinci alt amaç; bu eserlerin seslendirilme sıklıklarını belirlemektir. Üçüncü alt amaç; makamsal yapıdaki solo piyano eserlerinin zorluk derecelerinin belirlenmesinde kullanılabilecek bir ?zorluk-kolaylık ölçeği? modeli sunmaktır. Dördüncü alt amaç; makamsal yapıdaki solo piyano eserlerinin seslendirilmelerinde gözlenen sorunlar ile bu sorunların kaynağındaki teknik güçlükleri ve çözümlerine yönelik teknik alıştırmaları içeren bir model örneği sunmaktır. Beşinci alt amaç ise; oluşturulan bu modelin, eserlerin seslendirilmesindeki başarı durumu üzerindeki etkililiğini sınamaktır.Bu araştırmanın deseni `betimsel' ve `deneysel' olmak üzere iki boyuttan oluşmaktadır. Araştırmanın beş farklı alt amacına ulaşılabilmesi için; `betimsel' boyutta anket uygulaması ile gözlem yapılmış; `deneysel' boyutta ise kontrolsüz ön test- son test modeli kullanılmıştır.Araştırmanın birinci örneklem grubunu; 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında 11 müzik öğretmenliği anabilim dalının lisans 3. sınıflarında öğrenim görmekte olan 272 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın birinci ve ikinci alt amaçlarına ulaşılabilmesi için gerekli veriler; literatür taraması ve anket yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın üçüncü alt amacı çerçevesinde bir ?zorluk-kolaylık ölçeği? modeli sunulmuştur. Bu ölçekten; en çok seslendirildiği belirlenen 5 makamsal yapıdaki solo piyano eseri ile denk düzeylerde bulunan ve seslendirilmeyen 5 solo piyano eserlerinin seçimi aşamasında faydalanılmıştır.Araştırmanın ikinci örneklem grubunu; 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı'nın lisans 3. sınıfında piyano öğrenimi görmekte olan 26 öğrenci oluşturmaktadır. Dördüncü alt amaç çerçevesinde, araştırmanın deneysel boyutu için seçilen 26 öğrencinin, araştırma kapsamına alınan 10 makamsal yapıdaki solo piyano eserini seslendirmede karşılaştıkları sorunlar `gözlem' yapılarak tespit edilmiştir. Araştırmanın son alt amacına ulaşılabilmesi için gerekli veriler ise; literatür taraması ve kontrolsüz ön test-son test modelindeki deney aracılığıyla elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has five sub-aims. The first two sub-aims of this study are to define the state of the playing of our Turkish composers? and music educators? works and the playing frequencies of these works. The third sub-aim is to form a ?hardness-easiness scale? model that can be used in determining the hardness degrees of piano works in modal tone structure. The fourth sub-aim is to present a model sample including the problems observed in the playing of solo piano works in modal tone structure together with the principle technical difficulties of these problems and technical exercises aimed at solving these problems. The fifth sub-aim is to test the effectiveness of this model on the success of the playing of these works.Design of this study is formed by two dimensions such as ?descriptive? and ?experimental?. The study is includes the designs of questionnaire, observation and uncontrolled pre-test and post-test in order to attain its five sub-aims.The first sample group is composed of 272 undergraduate students studying in the third year of 11 music education programs in 2006-2007 school years. The data necessary to attain the first two sub-aims at this stage is obtained by literature review and questionnaire. The third sub-aim is to form a ?hardness-easiness scale? model as part of the study. 5 modal tone structured solo piano works which are most frequently played and 5 modal tone structured solo piano works of equal levels which are not played in piano education are determined through this scale.The second sample group of the study is consisted of the 26 undergraduate students studying piano in the third year of Music Education in the Department of Fine Arts Education at Gazi University in 2007-2008 school years. In the scope of fourth sub-aim, in order to do experimental dimension of the research, faced problems of 26 students who were selected during the playing out of piano works in 10 modal tone structures were defined by observations. The data required for the fifth sub-aim of the study is obtained by literature review and an experiment of pre-test and post-test.