Hastanelerde malzeme yönetimi ve bir örnek uygulama
Material management in hospitals and a case study
  1. Tez No: 229098
  2. Yazar: ZUHAL ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme, Malzeme Yönetimi, Hastane, Hastane Organizasyonu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Material, Material Management, Hospital, Hospital Organization, Cerrahpaşa Medical Faculty
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hastanelerin önemli amaçlarından biri de sahip olduğu kaynakları etkin ve verimlikullanabilmesidir. Malzemeler, hastanelerin hizmetini zaman nda ve etkili ? verebilmelerinisağlarlar. Malzeme giderleri ise toplam hastane bütçesinin önemli bir bölümünüoluşturmaktadır.Bu çalışmanın temel amacı hastanelerdeki malzeme yönetim sürecini Cerrahpaşa TıpFakültesi Kulak Burun Boğaz Kliniği örneğiyle tanıtmaktır. Bir diğer amaçta örnek teşkiledecek bir klinik olmasına rağmen, sistemdeki var olan sorunlar yüzünden malzemetemininden tüketimine kadar geçen süreçte aksaklıkların yaşandığını göstermektir.Çalışmanın birinci bölümünde malzeme yönetimi konusunda genel bilgiler, malzemeyönetiminin işletmeler ve hastaneler açısından önemli açıklanmış ve hastanelerde malzemeyönetim organizasyon modelleri verilmiştir.İkinci bölümde malzeme ihtiyaç planlamas?, sat?nalma ve sat?nalma yöntemleri stokkontrol yöntemleri, depolama, taşıma dağıtım, kalite kontrol ve atıkların değerlendirilmesikonularını içeren malzeme yönetim fonksiyonları hakkında bilgiler sunulmuştur.Üçüncü bölümde, malzeme yönetim uygulamaları konusunda saha araştırmasıyapılmıştır. Araştırmada Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniğininorganizasyonu, malzeme yönetim politikalar? ve malzeme yönetim sürecini 4 kalem sarf ve 1kalem demirbaş örneğiyle anlatılmaya çalışılmıştır.Dördüncü bölümde ise yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar sıralanmış vemerkezi malzeme yönetim biriminin kurulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the important aim of hospitals is to use the resources effective and efficiently.Materials are needed for hospitals to give service effectively. And at the right time. Alsomaterial expenses is an important part of total hospital budget.The main purpose of this study is to explain the management process of materials athospitals with an example from Cerrahpaşa Faculty of Medicine Otorhinolaryngology Clinic.Another purpose is to point that although the clinic constitutes sample there are problems intime between providing and usage of materials because of the troubles in the system.First part of the study includes general information about material management, theimportance of material management for hospitals and businesses and material managementorganization models.In the second part of the study, informations about material management functionincludes planning the material requirement, purchasing and methods of purchasing, stockcontrol methods, storage, transporting and distributing, quality control and assessment ofwaste products is introduced.In the third part, field research is made for material management applications. In theresearch organization of Cerrahpaşa Faculty of Medicine Otorhinolaryngology Clinic,politics of material management and process of material management with an example of 4entry expenditure and 1 entry inventory stock are tried to explain.In the forth part results of the study are arranged and to set up central materialmanagement unit is recommended.