A suggested syllabus design for text types I course in the department of translation and interpretation at Hacettepe University
Hacettepe Üniversitesi mütercim tercümanlık bölümünde verilen metin türleri ı dersine yönelik müfredat önerisi
- Tez No: 235744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ERSÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Mütercim-Tercümanlık, Education and Training, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Çeviri Eğitimi, Program Geliştirme, Çeviri Yetisi, Metin Türleri Dersi, Translation Teaching, Syllabus Design, Translation Competence, Text Types Course
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çeviri eğitimi uzun yıllar hak ettiği ilgiyi görememiş olmasına karşın Çeviribilim içerisinde her zaman bir yeri olmuştur. Fakat, 1990'lı yıllardan itibaren, çeviri eğitimine ilişkin genel prensiplerin oluşturulması amacıyla bu alana dair araştırma, kitap ve makalelerin sayısı önemli ölçüde artmıştır. Bu tezin amacı çeviri eğitimi ve yabancı dil eğitimi alanındaki yenilikler ve çeviri mesleğinin niteliğinde meydana gelen değişiklikleri dikkate alarak, Metin Türleri I dersi için ihtiyaç analizine dayalı bir yetişek tasarısı hazırlamaktır.Tezin kapsamı çeviri eğitimi, müfredat geliştirme, yazılı ve sözlü çeviri becerisine temel oluşturmak üzere metin türleri ve metin incelme alanlarına ilişkin literatürü içermektedir. Buna ek olarak, mevcut literatüre ve araştırmalar ve görüşmeler sonrasında elde edilen bilgilere dayanılarak, bu alanda eğitim veren öğretim görevlilerine bir çerçeve oluşturması düşüncesiyle bu ders için bir program önerilmiştir.Tez, Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünde yürütülmekte olan Metin Türleri I dersine dair mevcut durumu ihtiyaç analizi yoluyla ortaya koyduğu ve mevcut durum karşısında nasıl bir program oluşturulabileceğine dair bir program önerisinde bulunduğu için betimleyici bir nitelik taşımaktadır.Bu çalışmanın sonunda yapılan ihtiyaç analizlerine dayanarak Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümünde verilen Metin Türleri 1 dersinin mevcut programında bazı değişiklere gidilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. İhtiyaç analizden elde edilen veriler ışığında, Çeviribilim ve Eğitim Bilimleri alanlarındaki literatür göz önünde bulundurularak Metin Türleri 1 dersi için program önerisinde bulunulmuştur.Son olarak, bu tez, disiplinlerarası literatür ve araştırmalar temel alınarak hazırlanmış olan programın öğretim görevlileri için bu derslere ilişkin bir çerçeve sunacağını ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Teaching translation has always been a part of Translation Studies although it has not drawn the attention it deserves for most of the time; however, after 1990?s, the number of research, books and articles on translation teaching has substantially increased with the aim of providing general principles for translation pedagogy/teaching. The aim of this thesis is to prepare a covert curriculum for Text Types I course on the basis of data collected through needs analysis as well as innovations in the field of translation pedagogy/teaching and changes observed in the quality of translation profession.The scope of the thesis includes literature regarding translation teaching, syllabus design and text types and texts analysis as a basic skill for translation and interpretation. Moreover, relying on relevant literature and information collected during research and interviews, a syllabus is offered for the course with the idea that it provides practitioners with a framework.The method of the thesis is descriptive as it describes the current situation of Text Types I course offered in the department of Translation and Interpretation at Hacettepe University through needs analysis and offers a suggested syllabus in line with the existing situation. .At the end of the study, on the basis of needs analysis conducted it is concluded that some changes should be done in the syllabus of Text Types I course offered in the Department of Translation at Hacettepe University. In line with data collected through needs analysis, a suggested syllabus is offered for Text Types 1 course by taking the literature in the fields of Translation Studies and Educational Sciences.Finally, this thesis proposes that the suggested syllabus designed relying on multidisciplinary literature and research provides instructors and course developers with a framework for related courses.